Tjejer väljer friskolor

Det blir ont om tjejer i höst. I varje fall på Trollhättans kommunala gymnasieskolor. En av orsakerna är att friskolorna i området i högre grad lockar tjejer.

ANNONS
|

Enligt preliminär statistik för de kommunala gymnasieskolornas intagning i Trollhättan så kommer drygt 400 pojkar börja årskurs ett i den kommunala gymnasieskolan i höst, men bara 300 flickor. Det blir alltså över 30 procent fler pojkar i årskurs ett på kommunens gymnasieskolor.

Karl-Olof Peterson är rektor på Nils Ericsonsgymnasiet, där flera program har väldigt få tjejer.

– Vi har ännu inte gjort någon genusanalys av intagningen. Det ändras fortfarande, eftersom en del elever kommer på att de ångrar sig och vill göra något annat, säger han.

Skillnaden är större än förra året, då pojkarna som började ettan var 19 procent fler. Enligt intagningsenheten i Trollhättans kommun är en av förklaringarna att friskolorna i området har program som i högre grad attraherar flickor, exempelvis samhälls- och estetutbildningar.

ANNONS

Fridagymnasiet i Vänersborg lockar till exempel fler tjejer än killar till sina program i höst, särskilt samhällsprogrammet. Även sett över hela landet så väljer flickor i högre grad samhälls-, estet-, eller hantverksorienterade program.

Folkuniversitets gymnasieskola hör till de med hög andel kvinnliga elever. Förra året var ungefär tre av fyra elever tjejer. Cornelia Holmqvist, som ska börja estetiskt program med inriktning design i höst på Folkuniversitet, tycker att det är lite tråkigt med så få killar på skolan.

– Lite fler killar vore så klart roligt. Men jag ska ju gå på skolan för utbildningens skull, så egentligen spelar det inte så stor roll, säger hon.

På designutbildningen kan eleverna välja att inrikta sig mot keramik, glas eller textil. Cornelia Holmqvist tror att förklaringen till att så få killar vill läsa design ligger i att de har andra intressen än jämnåriga tjejer.

– Killar är mer intresserade av teknik och datorer, säger hon.

Andelen flickor som gick ur årskurs nio i våras var 48 procent, så skillnaden kan inte förklaras med att det helt enkelt finns fler pojkar i åldersgruppen.

Även skolverkets statistik över alla årskurser på gymnasiet visar att killarna är i majoritet på Trollhättans kommunala gymnasieskolor.

Karl-Olof Peterson på Nils Ericsonsgymnasiet, tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser om könsfördelningen bland årets intagna.

ANNONS

– Om det verkligen stämmer att killarna är så många fler just i år så är det absolut en fråga som jag ska ta vidare, säger han.

Statistiken gäller den kommunala skolan och är preliminär, eftersom en del elever byter program efter skolstarten.

Könsfördelning, årskurs ett, Trollhättan och Vänersborg: 57 procent killar, 43 procent tjejer

Behöriga sökande, Trollhättan: 87 procent

Behöriga sökande, Vänersborg: 88 procent

Andel som kom in på sitt förstahandsval, Trollhättan: 78 procent

Andel som kom in på sitt förstahandsval, Vänersborg: 81 procent

Högst genomsnittligt meritvärde i Trollhättan: Naturvetenskapligt program, 270 poäng

Högst genomsnittligt meritvärde i Vänersborg: Naturvetenskapligt program 279 poäng

ANNONS