Torra marker ger ökad brandrisk

Värmen skänker sköna dagar för soldyrkare. Samtidigt varnar nu SMHI för ökad brandrisk i skog och mark.– Det är väldigt torrt i skogen för årstiden. Vi hoppas på regn ganska snart, säger Jonas Gustafsson på Närf.

ANNONS
|

På grund av ringa mängder nederbörd och att det nu varit väldigt varmt ett tag ökar antändningsrisken. Under fredag och lördag ökar den stort framför allt runt Vänern, eftersom det lokalt kan bli upp mot 30 grader i Götaland.

– Vi följer väderutvecklingen varje dag och skogsbrandflyget har startat upp sin verksamhet för säsongen för att ha kontroll. Men ännu är det inget allmänt eldningsförbud, säger Jonas Gustafsson.

Än så länge har det i alla fall inte varit några större gräs- och skogsbränder som Närf behövt åka ut på i vårt område.

Men både Räddningstjänsten och vädertjänsten Foreca vädjar till allmänheten om försiktighet och att inte elda i naturen.

ANNONS

– Det är högst olämpligt, säger Jonas Gustafsson.

– Man ska tänka sig för en extra gång när man grillar, städa rent efter sig, se till så att det är släckt och inte lämna engångsgrillar efter sig, säger Maria Jönsson, Foreca.

Vad gäller risken för gräsbrand är den inte lika överhängande här, eftersom det gröna gräset redan hunnit växa sig så högt. Det är det gula fjolårsgräset, som brukar vara den stora boven när det gäller gräsbränder.

Risken för skogsbrand gäller hela riket, medan ökad risk för gräsbrand för tillfället bara finns i norra Norrland.

ANNONS