Torsdagarna har blivit nya utekvällen i Trollhättan

Vissa ungdomar som varit på 18-årsdisco, går inte till skolan dagen efter. – Är det vårt ansvar? Ungdomarna är faktiskt vuxna och myndiga, säger Niklas Osbeck, delägare till krogen Lipz.

ANNONS
|

Torsdagar har blivit populära utekvällar i Trollhättan. Dels har Lipz 18-årsgräns och dels vill många av högskolans studenter gå ut tillsammans innan de åker hem på helgen. Därför var det ganska naturligt att Trollhättepolisen valde att förlägga sin nya utökade arbetstid på just torsdagkvällar. – Sedan första oktober har vi ett nytt avtal med ökad arbetstid. Vi har valt att lägga extra personal i yttre tjänst på torsdagkvällar, på grund av ett ökat nöjesliv, säger Trollhättepolisens chef, Göran Fäldt. Enligt schemat går bemanningen omlott, berättar inre befälet, Lars-Åke Ringström. – Kvällsgänget går till klockan tre på morgonen och nattgänget börjar 22.30. Så ser bemanningen ut även på fredag- och lördagkvällar. Det betyder att man har fyra polisbilar i gång under de mest hektiska timmarna.

ANNONS

Har pågått i 15 år Just nu pågår en debatt om Lipz torsdagsdiscon med 18-årsgräns. Att den flammat upp just nu, är krogens ägare något förvånad över. – I dessa lokaler har det varit 18-årsgräns mitt i veckan i säkert 15 år, säger Niklas Osbeck. Själv har han varit med om det i fyra år. Backstage och O’Learys har också 18-årsgräns och även Swania någon gång. På Lipz släpps 400–450 ungdomar in varje torsdag, berättar Niklas Osbeck. Många av dem är 18–19 år. Och enligt Trollhättepolisens inre befäl, Lars-Åke Ringström, hamnar fyra–fem ungdomar i polisens fyllecell en vanlig torsdagkväll. – Det blir stökigt runt om i stan, som det ofta kan bli om det är mycket folk i rörelse. Krogen fick godkänt Man måste vara 20 år för att få köpa alkohol på Systembolaget, men bara 18 år för att bli serverad alkohol på krogen. För två veckor sedan gjorde Trollhättans alkoholhandläggare tillsyn på Lipz en torsdagskväll och krogen fick godkänt. – Ungdomar som kommer hit är mycket skötsamma, säger Niklas Osbeck. – De har lärt sig vad som gäller på krogen: Man får inte vara för full utanför, då kommer man inte in. Och man får inte vara för full här inne, då åker man ut. Det vet ungdomarna. Att några inte orkar upp till skolan dagen efter, tycker han inte är hans ansvar, eftersom ungdomarna faktiskt är myndiga. – Om det hade varit 16-årsgräns hade jag varit beredd att ta ansvar tillsammans med föräldrarna.

ANNONS
ANNONS