Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Halleröd från Alberts kök i Trollhättan håller cookalong där han lagar en riktig klassiker; råbiff. Zeina Mourtada har släppt tre kokböcker och under hennes cookalong bjuds det på en smakresa till Mellanöstern.
Rickard Halleröd från Alberts kök i Trollhättan håller cookalong där han lagar en riktig klassiker; råbiff. Zeina Mourtada har släppt tre kokböcker och under hennes cookalong bjuds det på en smakresa till Mellanöstern.

Trollhättan laddar för smakrik helg – följ festivalen på ttela.se

Kommande helg blir en fröjd för gommarna. Under första upplagan av den hybrida matfestivalen Smaka på Trollhättan ska stadens egen mästerkock utses, du kan laga mat med kändiskockar och gå på virtuella – eller fysiska – restaurangbesök. Festivalen sänds digitalt och går att följa på ttela.se.

Under fredag och lördag pågår festivalen Smaka på Trollhättan med ett fullmatat program. Med hänsyn till coronapandemin har evenemanget utformats som ett hybridevent, vilket innebär en kombination av digitala och fysiska upplevelser. Festivalens olika programpunkter kommer att sändas digitalt och går att följa på ttela.se.

– Vi kommer att ha en studio i Folkets Hus, där vi sänder olika programpunkter. Det blir till exempel ostrontävling, brunchtips och cookalong där tittare kan laga mat tillsammans med Rickard Halleröd och Zeina Mourtada, säger Anna Nilsson, marknadskommunikatör i Trollhättans stad.

LÄS MER: Kockar och artister klara för Smaka på Trollhättan

Matlagartävlingar med proffsjury

Några delar av programmet sänds direkt från en annan plats i staden – Sylteskolans nya hemkunskapssal. På fredagen kommer åttondeklassare från Sylteskolan, Fridaskolan och Paradisskolan att göra upp i en kockduell. I samma hemkunskapssal kommer också Trollhättans mästerkock att koras senare på fredagen. Här har matintresserade amatörkockar tidigare under våren fått skicka in recept och utifrån det har tre finalister utsetts.

– Vi fick in ett 20-tal bidrag och har plockat ut tre finalister. De tävlar med ganska olika recept, mer än så vill jag inte avslöja. Det ska bli oerhört roligt att dra igång det här live, säger Håkan Ohlsson, enhetschef på serviceförvaltningen med ansvar för skolmaten och aktiv i styrelserna för Svenska Kockars förening Väst och Culinary Team West of Sweden.

Han sitter också i den jury som består av nationellt utbildade domare som kommer att bedöma deltagarna, enligt gällande nationella tävlingsregler.

– De får göra vissa förberedelser hemma och sedan har de 45 minuter på sig att laga rätterna på plats.

LÄS MER: Allt du vill veta om Trollhättan i en app

Efterfestival

Under lördagen kan man, om man bokat bord i förväg, delta i ett virtuellt restaurangbesök. Maten hämtas hos en av tre deltagande restauranger i staden och när det är dags att äta hemma kan man koppla upp sig via dator eller surfplatta, och landa i en virtuell restaurangmiljö. För den som rent fysisk vill ge sig ut på staden och äta på plats på en restaurang kommer ett antal krogar i staden att delta med särskilda Smaka på Trollhättan-menyer.

Sändningen avslutas med en efterfest, där det bjuds på livemusik, stand up och flera lokala gäster. I festivalen ingår också ett världsrekordförsök, i att dansa till Jerusalema challenge. Festivalarrangörerna har i förväg efterlyst filmade dansbidrag från området och under kvällen kommer en ihopklippt video med alla bidrag att visas. Om världsrekordet, som kräver 700 deltagare, uppnås återstår att se.

Festivalen arrangeras av Visit Trollhättan–Vänersborg, City Trollhättan och Trollhättans stad.

LÄS MER: DIREKT: Lördagens Smaka på Trollhättan

LÄS MER: DIREKT: Lördagskvällens Smaka på Trollhättan

Programpunkter i sändningen:

Fredag

11.30 Invigning av Smaka på Trollhättan

11.50 Kockåttan

13.45 Prisutdelning Kockåttan

14.10 Trollhättans mästerkock

15.20 Prisutdelning Trollhättans mästerkock

16.00 Smaka på Konst med Anna Bergqvist

16.10 Musikunderhållning av husbandet, JR Groove

16.30 Intervju med Mikael Fellenius på Film i Väst

16.50 Tattoo Meltdown

17.30 Cookalong med Rickard Halleröd

18.30 Intervju med Magnus Larsson, Alliansloppet & Baptiste

18.50 Introduktion av Trollhätteappen

19.00 Vårstämning i stan med flygande reportrar

19.20 Avslutning och AW-spelning med JR Groove

Lördag

09.45 Vårinspiration om mode, dukning och trädgård

10.20 Brunchtips med Young Chef Club

10.30 Intervju med Nils van der Poel om kost och träning

10.50 Avsmakning Brunch

11.30 Digitala modevisningen

11.50 Musik från The Bon Vivants

14.05 Ostron från närområdet

14.10 Vildmarksmatlagning med Johan Hagberg

14.20 Smaka på Västsverige

14.40 Tävling i Ostronöppning

15.20 Vårnyheter och styling

15.30 Tårtdekoration med Daniela Kovacevic

15.45 Intervju med Trollhättans Mästerkock

16.00 Musik med The Bon Vivants och inspiration i studion

16.30 Cookalong med Zeina Mourtada

Den virtuella matfestivalen (krävs förbokad plats)

21.00 Efterfestival med livemusik och underhållning (fri entré)