Trollhättan sluter upp och manifesterar mot hatet

Efter hatbrottet hålls flera manifestationer, mot våld och hat, och för att hedra offren i Trollhättan. På söndag håller Ung Vänster Trollhättan en manifestation på Kronogårds torg. – Vi vill visa stöd, säger ordföranden Freja Saxin.

ANNONS
|

En stad i chock, men utan hat. I stället började kärleken flöda på internet efter att det ofattbara hänt på Kronan.

Ung Vänster i Trollhättan planerar en manifestation på Kronogårds torg klockan 17.00 på söndag. Under fredagseftermiddagen hade över 3000 personer tackat ja i facebookeventet "Stödmanifestation för Kronan"

– Jag är lite chockad, det spred sig väldigt snabbt. Men det är inte konstigt att så många vill delta, säger Freja Saxin.

Ung Vänster har bjudit in de andra partierna i Trollhättan och fått mycket hjälp av SSU i Trollhättan. Talare från kyrkan, integrationsforum, Trollhättans stad och Kronans rektor har bjudits in.

ANNONS

– Det här är ingen arena för politiskt spel. Det gäller att visa stöd för varandra, det är i sådana här tider det behövs, säger Freja Saxin.

I lördags höll även Antidiskrimineringsbyrån och Integrationsforum en dialog i Clio-salen i Folkets hus under rubriken "Hur gör vi Trollhättans stad till en kommun ledande i integrationsfrågor?". Dialogen börjar klockan 11 och är öppen för allmänheten.

– Vi skulle ha en föreläsning om romers situation, men vi ändrar i programmet på grund av det som hänt, säger Jorge Pereira, ordförande för Integrationsforum.

Kommunalrådet Monica Hansson (S), Lars-Gunnar Andersson (S) ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden och Mats Wiking (S) ordförande i utbildningsnämnden medverkade.

– Trollhättan är fortfarande en trygg stad. Vi ska göra det här tillsammans, vi vanliga Svenssons och Mohameds, säger Jorge Pereira.

På facebook finns även "Tyst minut i hela Sverige för offren i Trollhättan" som Robin Mashallah, uppvuxen i Trollhättan, står bakom.

– Det är en tragedi. Jag lider med de drabbade och jag har själv personliga kopplingar till flera inblandade.

Just nu har över 260 000 personer svarat att de ska delta i den tysta minuten på söndag klockan 14.

– Jag vill samla Sverige kring solidaritet och medmänsklighet. Kärlek vinner över hat. Vi i Sverige borde reagera som i Norge efter Utøya. Att bemöta hat med hat är inte det vi ska göra nu. Vi ska visa på öppenhet och solidaritet för de som kommer hit och lyfta gemenskapen.

ANNONS
ANNONS