Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Trollhättepoliser lovordas i USA

Dådet på Kronan hade kunnat kräva fler offer om inte ­poliserna, som först var på plats, hade agerat felfritt under händelseförloppet. Det har framkommit i den utvärdering av polisens agerande som presenterades i början av maj. Poliser från hela världen hyllar sina kollegor i Trollhättan.

Jonas Schånberg jobbar som yttre befäl hos polisen i Linköping. Han har arbetat som polis i elva år och märkt en skrämmande trend. 

–  När jag började, fanns det inte på kartan att poliser skulle använda dödligt våld under utryckning. Men idag är det ju tyvärr så att det är något som alla poliser i Sverige måste vara förberedda på, säger han. 

I början av sommaren åkte han, tillsammans med en kollega till staden Green Bay i Wisconsin i USA för att delta i en utbildning för poliser. En utbildning inte allt för olik den som de två poliserna i Trollhättan hade tagit del av strax innan Kronandådet. 

– En av dagarna hade vi en övning i en skola i Green Bay där vi iscensatte en skolskjutning. Vi fick öva på så kallat ”active shooting” vilket innebär att man snabbt skjuter en gärningsman för att rädda så många civila och oskyldiga människor som möjligt. 

Jonas Schånberg berättar också att en del i utbildningen var att träffa poliskollegor från andra delar av världen och utbyta erfarenheter. 

– Händelserna i Trollhättan i höstas var ju det som var närmast för oss som var från Sverige. Det är något som vi har i färskt minne och som vi kan dra lärdom av. Jag tycker att det poliserna i Trollhättan gjorde var otroligt modigt. Det är ju en sak att utbilda sig och prata om hur man ska agera, men en helt annan sak att göra det när det väl gäller. Och det berättade jag för de amerikanska poliserna, säger Jonas Schånberg. 

Utbildningen anordnades av IPA, en internationell förening för poliser. Det är en frivillig utbildning och Jonas Schånberg och hans kollega bekostade den ur egen ficka.

– Jag kände att jag verkligen ville delta. Situationen i världen är ju så i dag att det tyvärr händer sådana här saker. Vi poliser måste vara förberedda både mentalt och fysiskt för att kunna agera så bra som möjligt om det skulle behövas någon gång, säger han.

Utbildningen i USA uppmärksammades av tidningen Green Bay Gazette. Lokalpolisområdeschefen Rickard Fremark säger att poliserna i Trollhättan har fått oerhört mycket positiv respons från kollegor från hela världen. 

– Det har hört av sig poliser ända från Australien. I vanliga fall när poliser skjuter någon, brukar de få väldigt mycket kritik. Men inte i det här fallet, jag vet inte om det har att göra med att det var barn inblandade eller något annat. Men vi har fått oerhört mycket fin respons. 

Han berättar att många först trodde att det hade varit en stor polisinsats på plats när gärningsmannen sköts. 

– Men det var ju bara en liten polispatrull på 3-4 personer. Utomlands har man förundrats över att poliserna hade en så bra taktik. Sveriges polisutbildning i så kallad taktisk konflikthantering skiljer sig från utbildningarna utomlands. Så även om det hela såklart är en mycket tragisk händelse, med flera döda och gärningsmannen dödad av polis, är händelsen ändå lyckad ur en polisiär synvinkel, säger Rickard Fremark.