Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förskolan i Upphärad ska växa från tre till fem avdelningar de närmaste åren.

Upphärad får ny och större förskola

Småbarnen i Upphärad blir allt fler, och nu planerar kommunen en helt ny, stor förskola. Lindåsens förskola byggs om till bostäder.

Som TTELA berättat jobbar Trollhättans stad stenhårt för att få till ett tågstopp i Upphärad. Ett planprogram för 450 nya bostäder har varit ute på samråd under våren, och när det är klubbat kan arbetet med detaljplaner dra igång. Blir tågstoppet och byggplanerna verklighet tredubblas invånarantalet i centrala Upphärad, från 600 till 1 700 personer.

Men redan nu verkar fler barnfamiljer bosätta sig på orten. Trycket på barnomsorg har ökat, och senaste befolkningsprognosen – som inte väger in ett tågstopp – pekar på en ökning från 64 ett–femåringar till 87 stycken år 2022. Av dessa bedöms 73 behöva en kommunal förskoleplats.

– Ja, det är troligen så att fler barnfamiljer börjat flytta till Upphärad, det finns ju förväntningar på ett tågstopp. Jätteroligt, säger Inger Fredriksson, lokalstrateg i Trollhättans stad.

En förstudie visar att det blir billigare att bygga en helt ny förskola med fyra avdelningar än att bygga ut Lindåsens förskola med ytterligare två avdelningar. Tanken är att den nya förskolan ska ligga strax öster om Lindåsens förskola, och kommunstyrelsen har gett klartecken för lokalplaneringen.

Rullar allt på kan den nya förskolan stå klar någon gång under 2018. Hyreskostnaden kommer att öka från 0,4 miljoner kronor till två miljoner per år.

– Sen får vi räkna med ökat tryck på Upphärads skola, där en förskoleavdelning finns i dag. Behöver skolverksamheten mer plats kan den nya förskolan användas som dragspel.

Förskolan i Upphärad ska alltså växa från tre till fem avdelningar. Om Västra Götalandsregionen säger ja till tågstopp lär det behövas fler förskolor.

– Vid den nya förskolan finns plats för utbyggnad. Ett annat alternativ är en ny förskola närmare tågstoppet, öster om samhället, säger Inger Fredriksson.

Lindåsen ägs av kommunala fastighetsbolaget Eidar, som planerar att ställa om förskolan till hyreslägenheter.