"Utan ismaskinen stannar Slättbergshallen"

Utan ismaskinerna i Slättbergshallen kan ingen verksamhet bedrivas där. Att se till att de fungerar är bara en av alla uppgifter som anläggningsteknikerna har. Under vintersäsongen är deras ansvarsområde nära 20 000 kvadratmeter. Då ingår underhåll av tre ishallar, byggnader och många maskiner.

ANNONS
LocationTrollhättan, Slättbergshallen||

Den här tiden på året råder full aktivitet i Slättbergshallen. Från tidig morgon till sen kväll. För att det över huvudtaget ska fungera jobbar ett niomanna stort gäng (sex anläggningstekniker, en lokalvårdare och två vaktmästare) med allt från att spola isen, fixa omklädningsrum, till att serva alla maskiner och underhålla fasader.

Totalt roddar de en yta på nära 20 000 kvadratmeter där ishallarna, omklädningsrum, kanslier med mera finns. Lägg då till alla maskiner som används.

– Vi har ett nära samarbete och för en ständig dialog med klubbar och föreningar som bedriver verksamhet här. Dessutom kommer privatpersoner och skolor hit. Vi får vi hjälpa till med allt möjligt. Det roligaste är att arbeta med ungdomar, säger Håkan Andersson-Svahn, en av anläggningsteknikerna.

ANNONS

Skiftarbete

Från augusti till april hålls anläggningen öppen. Övrig tid underhåller arbetslaget andra delar av kommunens verksamheter som Edsborgs IP, Öresjö badplats, Sjölanda badet och olika löpspår. De röjer i skogen och tar hand om kommunens båtplatser vid Strandgatan för att nämna något.

– Den här årstiden jobbar vi i skift. Det är alltid personal från oss som är på plats i anläggningen. Vi kommer först och går sist, berättar Håkan.

Arbetsdagen börjar klockan sju med morgonmöte. Personalen bygger sin dag efter ett schema på vilka föreningar eller klubbar som kommer. Sista skiftet går av klockan 23.15. Den enda dagen som anläggningen inte är öppen är julafton.

– Här är det generöst med öppettider, betydligt fler än vad exempelvis Vänersborg har. Schemat gör jag efter kommunens bokningssystem, berättar anläggningschefen Patric Engström.

Hektiska onsdagar

Patric Engström tog över rodret sommaren 2018 och trivs bra. Arbetslaget är självständigt.

– Det är en självgående grupp som vet vad som ska göras, säger han.

För det mesta rullar arbetsdagarna på, men vissa dagar är mer intensiva än andra. Framför allt onsdagar.

– Om det är match. Hallen är trångbodd och då brukar det saknas omklädningsrum. Vi brukar lösa det, och det har hänt att spelare har använt vårt personalrum för att byta om i, berättar Håkan.

ANNONS

En välbehövlig utbyggnad har varit på gång och förhoppningsvis blir det av till våren.

– Bygget har blivit försenat men när det blir mer omklädningsrum underlättas situationen, säger Patric.

"Varmt om hjärtat"

Håkan har arbetat i verksamheten i tre år och tycker att det är kul eftersom han har sysslat med ishockey och fotboll "hela livet".

– Jag har alltid idrottat så det här jobbet ligger mig varmt om hjärtat.

Arbetet är stimulerande, den ena dagen är inte den andra lik. All underhåll, framför allt på maskiner och is, görs regelbundet. En av sysslorna är att slipa och spola isarna. Slättbergshallen har två ismaskiner. Den brukar väcka uppmärksamhet hos varenda unge på plats.

– Ja, det brukar vara spännande att se på när den körs, säger Håkan och förklarar att det inte tar lång tid att lära sig hur den fungerar.

– Men fungerar inte de fungerar inte verksamheterna i hallen, säger Patric.

Under isen ligger kylrör fyllda med ammoniaklösning och denna process skapar en hållbar is som sker under ständig övervakning.

Tar en säsong

Förutom larm kommer anläggningsteknikernas breda kunskap till pass.

– Vi bevakar processen och ser med en gång om något är fel. Framför allt märker vi det när vi bearbetar isen med våra ismaskiner.

ANNONS

Det tar tid att sätta sig in i allt arbete. För att bli någorlunda rutinerad krävs flera månaders jobb.

–Efter en hel säsong har mycket satt sig, säger Håkan.

Patric Engström är anläggningschef sedan sommaren 2018. Då efterträdde han Per Ödlund som gick i pension.

"Det är inte svårt att köra ismaskinen. Det är knappar man ska lära sig, sedan är det bara att köra", säger Håkan Andersson-Svahn, en av anläggningsteknikerna i Trollhättans stad. Vintertid underhåller de Slättbergshallen som är öppen från tidning morgon till sen kväll, sju dagar i veckan. Den enda dagen som den är stängd är julafton.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS