Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vapensmugglare döms till villkorligt

Två män från Trollhättan, 46 och 41 år, ska ha ägnat sig åt smuggling av vapen från utlandet. Nu döms de båda för delar av brotten till villkorlig dom och dagsböter.

De båda männen beställde bland annat gaspistoler, tårgaspatroner, elpistoler, knogjärn, teleskopbatonger och tårgasspray vid flera olika tillfällen och försökte få in dem genom tullen utan att anmäla dem.

I bevisningen som tingsrätten lyfter fram menar man att de agerat i samförstånd och att mobilkonversationer mellan dem om vapnen pekar på detta. I ett meddelande som tullen hittade i en av männens mobiler kunde följande läsas: "Men du kan väl kolla upp hur det går med elisarna och hur ett eventuellt intresse för flera ser ut. Om det är möjligt att kränga i väg ett tiotal tårgas fort hade jag varit lycklig ..."

Tingsrätten menar att det rör sig om ett för stort antal leveranser och ett för stort antal olika uppgifter och omständigheter för att det ska kunna röra sig om en slump. Därför döms 46-åringen till villkorligt och dagsböter för bland annat ett fall av smuggling, två fall av vapenbrott. Han frikänns dock från misstankarna om ett fall av smuggling, eftersom åklagaren lade ner åtalet. 41-åringen döms till vikkorligt och dagsböter för bland annat tre fall av smuggling.