Mera matte. Alexandra Lundborg, Ellen Gustafsson, Jennifer Karlsson och Elma Knutsdottir går på Intize sommarskola i matte som anordnats under de två första veckorna i augusti.
Mera matte. Alexandra Lundborg, Ellen Gustafsson, Jennifer Karlsson och Elma Knutsdottir går på Intize sommarskola i matte som anordnats under de två första veckorna i augusti.

Veckor fyllda med bråk

För fjärde året i rad anordnar den ideella föreningen Intize sommarskola i matte. Under två veckor har ett 60-tal elever djupdykt i matteböckerna.

ANNONS
|

Det har just varit lunchtid och eleverna på årets sommarskola i matte har långsamt letat sig tillbaka till klassrummen på Högskolan i Väst. De allra flesta sitter böjda över block och matteböcker men vid ett bord sitter ett gäng elever och diskuterar ett krångligt problem medan några andra har samlats kring fikabordet och förser sig med saft och frukt. Stämningen är avslappnad och det ser ut som att alla ändå tycker att det är helt okej att sitta vid skolbänken trots att det egentligen fortfarande är sommarlov.

– Vi har försökt få till en så skönt stämning som möjligt. Det blir lätt lite tryck stämning när man kommer hit till högskolan och särskilt när det är matte man ska lära sig, men vi vill att det ska vara kul att räkna matte, säger Emil Jeminovic som är projektledare för förenigen Intize som anordnar sommarskolan.

ANNONS

Det är fjärde året i rad som ideella föreningen erbjuder mattehjälp under sommarlovet. Under de två första veckorna i augusti får vem som helst i åldern 13 till 18 komma till högskolan och räkna matte. I år är det ungefär 65 elever som tagit möjligheten att grotta ner sig lite extra i matteboken, en av dem är Theo Lind som snart ska börja på gymnasiets tekniska program. – Jag har lite svårt för matte så jag är här för att förbereda mig, berättar han. Och de två extra veckorna vid skolbänken har gett resultat. – Jag har inte gått igenom allt och är inte proffs än, det tar tid att lära sig grejer, men det känns mycket bättre, säger Theo.

Några bänkar bort sitter Elisia Chouha böjd över en mattebok, även hon är här för att förbereda sig inför gymnasiet. I hennes fall är det naturprogrammet som väntar till hösten och hon tycker att dagarna på matteskolan varit värdefulla. – Jag har fått svar på mina frågor och lärt mig sånt jag inte vetat tidigare. Det känns bra att jag kommit igång, nu tror jag att jag kommer fixa matten, säger hon.

På plats i lektionssalen är också Fahimeh Nordborg som är initiativtagare till mattekursen. Tillsammans med en lärare till och tio högskoleelever som har fungerat som mentorer har hon haft genomgångar och övningar med eleverna. Nu kryssar hon mellan bänkarna och hjälper dem som kört fast. – Vi jobbar med att få matte att vara roligt här. Myten om matte är att det är svårt och stängt, vi försöker göra det fritt igen säger Fahimeh.

ANNONS
ANNONS