"Vi har inte sett några pengar"

Åklagaren anser att Saabtopparna förde alla bakom ljuset med olika uttalanden i media. Försvaret å sin sida menar att deras klienter uttryckt sig försiktigt och inte får säga vadsomhelst till vemsomhelst.

ANNONS
|

För den som följt Saabrättegången börjar det mer och mer klarna att det går alldeles utmärkt att ha diametralt olika åsikter om exakt samma material. Så har det varit under de två föregående åtalspunkterna. Punkt tre är inget undantag. Det som skiljer denna är att det är mycket lättare för oss vanliga dödliga att ta till oss materialet. Ett material bestående av tidningsartiklar samt radio- och tv-inslag.

Det som chefsåklagare Olof Sahlgren för fram i sin bevisning är ett antal uttalande i media om tillståndet på Saab av främst Victor Muller. Uttalande som enligt åklagaren låg långt från verkligheten.

– De har som vi ser det spridit vilseledande uppgifter i press, radio och tv, säger chefsåklagare Sahlgren.

ANNONS

De åtalade menar att de uttalade gjorde som de gjorde för att pengar var på väg in. Den uppgiften ger inte chefsåklagaren mycket för.

– Vi har inte sett att det kom in så mycket pengar. Som vi ser det rör det sig om ett informationsbrott, du får inte medvetet vilseleda från företagets ekonomiska situation. Har man pengar in så är ju det bra, men av det vi sett i dag så var inte det fallet, fortsätter chefsåklagare Sahlgren.

Victor Mullers försvarare advokat Hans Strandberg menar inte överraskande att Muller aldrig vilselett någon med sina uttalanden.

– De exempel åklagaren hänvisar till är inte så konkreta att de kan ses som vilseledande. Uttalandena måste också betraktas i sitt sammanhang och med vad som sagts runtomkring. Där framkom det att det fanns problem på Saab och det förnekades heller inte av Victor Muller. Han har svarat på frågor, det rör sig inte om ett officiellt uttalande från företaget, säger advokat Hans Strandberg.

Många som var med våren 2011 upplever det som att tongångarna var mer positiva från ledningen än det verkligen var. Är inte det att vilseleda?

– Du har ett ansvar om du har en hög position i ett bolag och du måste väga dina ord på guldvåg. Om du framstår som för negativ fast du tror att du kan rädda bolaget och så går bolaget över styr av den anledningen. Då skrämmer du bort underleverantörer och alla andra om du målar upp en bild du inte tror är sann. Situationen är besvärlig men jag tycker att Victor Muller har balanserat det väldigt bra, fortsätter hans Strandberg.

ANNONS

ANNONS