Vinterkräksjuka på Näl

Fyra vårdavdelningar på Näl har intagningsstopp för patienter efter ett utbrott av vinterkräksjukan. Anhöriga ombeds att vara restriktiva med att besöka sjukhuset.

ANNONS
|

På onsdagskvällen var det tio patienter och tio ur personalen som insjuknat inom 24 timmar, andra var redan sjuka. För att begränsa smittspridningen har två ortopedavdelningar, en medicinavdelning och en psykiatriavdelning fått stänga dörren för nya patienter.– Vinterkräksjukan är obehaglig för alla som drabbas, och kan vara farlig för den som har en allvarlig sjukdom i botten eller är gammal och skör, säger Per Lundgren, chefläkare inom NU-sjukvården.

Till följd av influensan är det redan svårt att få in tillräckligt med personal och nu har vinterkräksjukan förvärrat situationen. Dessutom har bristen på vårdplatser förvärrats av intagningsstoppet.– Vi har fått omfördela och lösa det här ett dygn i taget, det är ansträngt men har gått att lösa, säger Per Lundgren.

ANNONS

Vinterkräksjukan finns även på avdelningar utan intagningsstopp, men då gäller det enstaka fall där patienten har eget rum.– Personalen som har hand om dem har inga andra patienter, sedan har de särskild skyddsutrustning i samband med patientvård.Per Lundgren påminner om att handtvätt med tvål och vatten är viktigt för att undvika smittan, handsprit hjälper inte.

Vinterkräksjukan innebär ett dygn av intensiva kräkningar, kroppsvärk och svaghet följt av ytterligare ett dygn med intensiva diarréer. För att inte fler ska smittas har sjukhuset gått ut med en uppmaning till anhöriga att, om möjligt, inte besöka sjukhuset. Andra regler gäller dock för föräldrar till barn som ligger inne.

ANNONS