Yrkesvux i Tvåstad erbjuder bland annat möjligt att utbilda sig till svetsare.
Yrkesvux i Tvåstad erbjuder bland annat möjligt att utbilda sig till svetsare.

Yrkesvuxenutbildningar försvinner

Kunskapsförbundet Väst planerar för att lägga ner majoriteten av yrkesvuxenutbildningarna i Tvåstad. Anledningen är att det inte längre kommer att finnas några stadsbidrag att söka för yrkesvux. – Det här innebär att vi kommer att ha mindre pengar att röra oss med när det kommer till att skapa utbildningsplatser, säger Hans Andersson, rektor på Kunskapsförbundet Väst.

ANNONS
|

De utbildningar som har erbjudits på yrkesvux i Tvåstad är bland annat svetsteknik, vård- och omsorgsutbildning, byggnads- och betongarbetare. Beroende på vilken utbildning det handlar om rör sig om cirka 50 000 kronor per elev och kalenderår som kommunerna har haft möjlighet att söka från Skolverket.

– Satsningen har varit väldigt framgångsrik. Många av utbildningarna genererar goda möjligheter till jobb, säger Hans Andersson, rektor för yrkeshögskola och yrkesvux på Kunskapsförbundet Väst.

Satsning på yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning aviserades av regeringen för första gången i budgetpropositionen för 2009, och har därefter förlängts. Det handlar om en satsning på yrkesinriktade kurser på gymnasial nivå inom den kommunala vuxenutbildningen. Tanken med satsningen är att vuxna ska kunna få en yrkesutbildning som matchar de behov som finns på arbetsmarknaden samt att man ska kunna nå de grupper som saknar gymnasieutbildning med yrkesinriktning, eller behöver komplettera den. På sin hemsida skriver Skolverket att de i dagsläget inte har fått några närmare besked om satsningen på yrkesvux kommer att fortsätta under 2015 och framåt, och att de därför inte kommer att gå ut med någon ansökan för 2015.

ANNONS

– Vi visste att det var en tidsbegränsad reform men vi hade hoppats att det skulle förlängas. Vi måste planera utifrån de sanningarna vi har idag.

Enligt Andersson kommer de planera för att eleverna som redan är inne på programmen kommer att få gå klart sina utbildningar, men det kommer inte att startas upp några nya. Och vad gäller skolpersonalen är det tydligt att det rör sig om ett antal lärartjänster som kommer att bli överflödiga.

– I och med att vår framtida budget minskar, och det inte kommer att täckas upp av kommunala pengar så måste vi se över det. Men jag vill inte föregå något, vi håller på och tittar på det just nu, säger Andersson.

Enligt utbildningsnämndens ordförande, Mats Wiking (S), är det omöjligt för kommunen att täcka upp med kommunala medel.

– När stadsbidragen dras in är totalt omöjligt för oss att ersätta så stora summor. Vår förhoppning är att regeringen förstår att stadsbidragen måste ligga kvar och kanske till och med höjas, oavsett vem som vinner valet.

ANNONS