28-årig man döms för Lextorpsmordet

En 28-årig man fälls för mordet på Lextorp i februari. Han döms till fängelse i 12 år. Tingsrätten menar att han inte handlat i nödvärn och att mordet haft karaktären av en duell.

ANNONS
|

I slutet av februari fick polisen larm om att en man hade knivskurits i ett modulhus på Lextorp i Trollhättan. Mannen som var i 35-årsåldern avled av sina skador. En 28-årig greps på mordnatten misstänkt för mordet.

LÄS MER:”Han skriker att han ska mörda mig”

De båda männen var vänner och bakgrunden till knivdådet ska ha varit ett bråk om pengar till droger.

Nödvärn

28-åringen har under hela rättsprocessen nekat till brott. Under rättegången menade han att det var offret som attackerat honom och att han agerat i nödvärn. Under rättegången berättade han att offret var ute efter honom.

– Jag hör hur han ropar mitt namn och skriker: "Kom ut ska jag döda dig", berättade 28-åringen under rättegången.

ANNONS

LÄS MER:Högg offret i lungan och hjärtat

Vänersborgs tingsrätt menar att det finns ett flertal omständigheter som gör att gärningen inte är att betrakta som ett nödvärn. De pekar bland annat på att 28-åringen valt att gå ut ur ett av modulhusen för att möta offret. Detta trots att han visste att offret var beväpnad med kniv. Tingsrätten skriver också i sin dom att de knivstick som offret fått i benen kunnat betraktas som nödvärn. Men att 28-åringen haft uppsåt att beröva offret livet när han stack honom kraftigt i hjärtat. Något som enligt tingsrätten kräver en ansenlig kraft.

12 års fängelse

Vänersborgs tingsrätt dömer honom till fängelse i 12 år för mordet och för en rad andra brott som begåtts vid andra tillfällen. Normalstraffet för mord är 16 års fängelse, men det finns enligt tingsrätten en rad förmildrande omständigheter. I domen skriver de att händelsen haft karaktären av en duell där båda männen varit förberedde på att den andre kunde hugga tillbaka. Att 28-åringen tidigare under kvällen blivit knivskuren i handen av offret är även det en förmildrande omständighet menar tingsrätten.

Åklagaren i målet är nöjd med domen.

– Jag tycker att den är välskriven och att tingsrätten har gjort en riktig bedömning av den bevisning som lagts fram. De har gjort en bra och riktig bedömning helt enkelt, säger hon, säger kammaråklagare Petra Hallin.

ANNONS

Under rättegången hade åklagaren yrkat på 16 års fängelse för mordet.

– Jag får fundera lite om det är så att domen ska överklagas eller inte. Men det är inget jag tar ställning till just nu.

LÄS MER:Man hittad död i Trollhättan

28-åringens försvarare meddelar att han kommer att överklaga domen.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning av bevisningen än vi har gjort. Min huvudman menar att han har handlat i nödvärn och vi kommer att överklaga, säger advokat Malin Wassén Kjellberg.

ANNONS