563 nya Trollhättebor firades med ceremoni: ”Viktigaste vi har”

På onsdagen bjöd Trollhättan stad in till ett speciellt firande på Vårviks gård. Anledningen? 563 helt nya Trollhättebor skulle hyllas med en särskild födelseträdsceremoni.
– Det viktigaste och finaste vi har i den här staden är ju våra barn, säger Jennie Bergius Eriksson, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

ANNONS
|

Under 2023 tillkom 563 nya Trollhättebor. Att plantera ett födelseträd för varje ny årskull har varit en tradition i staden sedan 1995, och i år är inget undantag. Under onsdagen, på Vårviks gård i Trollhättan, var det dags.

Att se barnen i Trollhättan växa och att må bra på en plats tillsammans med sina föräldrar vill Jennie Bergius Eriksson, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, ska uppmärksammas.

– Anledningen är egentligen enkel, det viktigaste och finaste vi har i den här staden är ju våra barn.

Födelseträden har blivit en tradition för Trollhättan. Idén går ut på att plantera ett träd som kommer stå på samma ställe över en lång tid, förmodligen längre än vad vår generation gör, och ska hjälper familjer och föräldrar att titta på sitt föräldraskap utifrån ur ett långt perspektiv.

ANNONS

– Födelseträdsceremonin är bland det viktigaste vi gör under hela året. Att vara förälder är en lång satsning och man är inte alltid felfri. Därför har vi tyckt att det är ett fint perspektiv att lyfta in, säger Jennie Bergius Eriksson.

Det Trollhättans stad vill att alla nyblivna föräldrar tar med sig från arrangemanget är att tröskeln är låg i frågan om att våga söka hjälp vid familjeproblem. Sen när man väl behöver hjälpen så finns det nytta och det finns möjlighet att få den.

– Jag tycker att det blir ett fint samarbete där man uppmärksammar föräldraskapet och barnen.

Premiär för temadag

Firandet av födelseträdsceremonin slog kommunen i år ihop med den biologiska mångfaldens dag. Denna dag instiftades av FN 1993. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.

Det svenska engagemanget väcktes ursprungligen 2017 av Rebecka Le Moine och Erik Hansson. Sedan dess har tusentals personer årligen hjälpts åt att på olika sätt lyfta dagen i Sverige.

I år är det första gången man firar biologiska mångfaldens dag i Trollhättan.

– Det är ett av våra just nu största och mest akuta problem att ta tag i. Det är något vi tillsammans måste hjälpa nästa generation att förstå och förädla det arbetet vi har framför oss, säger Jennie Bergius Eriksson.

ANNONS

Att ta vara på och skapa möjligheter för den biologiska mångfalden att växa är enligt Jennie Bergius Eriksson kärnan i det arbetet vi har framför oss.

– Vi behöver ha en god biologisk mångfald med goda förutsättningar för nästa generationer att kunna bruka och njuta av vår sköna jord.

ANNONS