"Åkerlund borde avgå"

Efter vidlyftig och alkoholrik representation fick vd:n för Svenska Kommun Försäkrings AB sparken förra veckan. – Som styrelseledamot borde Paul Åkerlund ta sitt ansvar och avgå, tycker Dan Möllengård (-).

ANNONS

I vintras avslöjade tidningen Arbetarbladet att ledningen för det Gävle-baserade bolaget spenderat hundratusentals kronor på representation. Vd:n arbetsbefriades i väntan på en oberoende granskning.

Förra veckan presenterade revisionsbyrån vad den kommit fram till, vilket lett till att vd:n kommer att få sparken. Han och ytterligare en anställd pekas ut som ansvariga för att representationen inte följt bolagets policy, som säger att alkohol (öl och vin) bara får serveras i måttfulla mängder och bara i samband med middagar.

Utredningen visar att alkoholnotorna inte alls varit återhållsamma, och att det bjudits på alkohol utanför middagarna. Vid några tillfällen har anställda haft med sig sina respektive. Vd:n har extra hotellnätter i samband med utlandskonferenser, har köpt löparskor och glasögon för skattepengar och har åkt taxi flitigt trots att han haft tjänstebil. Attestrutiner har inte fungerat.

ANNONS

En handfull politiker och tjänstemän från Trollhättans stad har medverkat i några av SKFAB:s arrangemang de senaste åren, bland annat en konferens där starksprit serverades. Vid ett seminarium respektive en säkerhetsgenomgång i Trollhättan bjöd en av bolagets chefer på några öl på Swania och O´Learys.

Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan och ledamot i SKFAB:s styrelse, var med på den utlandsresa som styrelsen gjort, en studie- och strategiresa till München 2013 som kostade nästan 430 000 kronor för 22 personer. Revisionsbyrån ifrågasätter varför resan gjordes i samband med oktoberfest, då priser på hotell och restauranger går upp kraftigt.

Efter granskningen har bolaget infört helt alkoholfri representation och nya attestrutiner.

Trollhättepolitikern Dan Möllengård tycker inte att granskningen stämmer med den bild Paul Åkerlund gett i kommunstyrelse och fullmäktige.

– Han har sagt att han varit totalt ovetande och inte involverad i slöseriet med skattepengar. Men han borde ha sett hur det representerades och som styrelseledamot borde han känna till vad som hände i bolaget. Paul Åkerlund och resten av styrelsen borde avgå.

Så kan det bli, menar Paul Åkerlund.

– Helt klart har det förekommit saker i bolaget som inte borde ha hänt. Det har styrelsen inte känt till, men en styrelse har alltid ett ansvar. Bolagsstämman i maj får avgöra om vi ska beviljas ansvarsfrihet. Däremot står jag för allt jag personligen gjort i bolaget, vad gäller representation.

ANNONS

Fakta: SKFAB

  • Kommunerna Gävle och Sundsvall är huvudägare i Svenska Kommun Försäkrings AB, där ytterligare åtta svenska och norska kommuner är delägare. Trollhättans stad äger 3,1 procent av aktierna.
  • SKFAB erbjuder ägarkommunerna försäkringar av fastigheter och andra tillgångar, olycksfallsförsäkringar, ansvarsförsäkringar med mera. Bolaget leder också det skadeförebyggande arbetet i ägarkommunerna, mot bränder, vatten- och ansvarsskador.
  • Källa: SKFAB

    ANNONS