Åklagaren: Assistenten attackerades plötsligt bakifrån

Den personliga assistenten attackerades bakifrån i köket i brukarens lägenhet – en ögonblicklig attack. Det påstod åklagarsidan under rättegången på tisdagen mot den kvinna som står åtalad för mordet på en personlig assistent.

ANNONS
|

Vid 09-tiden på tisdagsmorgonen fördes den mordåtalade kvinnan in i rättssalen, iklädd svart luvtröja och blå jeans. Tisdagen var första dagen då mordet på en personlig assistent, liksom grov stöld, bedrägeri och framkallande av fara för annan, togs upp i Vänersborgs tingsrätt.

I rättssalen befann sig också brukaren, tillsammans två assistenter. Det var hennes assistent som bragdes om livet i hennes hem.

Offrets familj var också på plats och på sätt och vis var även den nu avlidne personliga assistenten med. Efter första pausen ställde familjen upp ett inramat foto på honom på en av stolarna i salen. Mannens ansikte var vänt mot delen där den mordåtalade kvinnan och hennes försvarare satt.

ANNONS

Köket brottsplatsen

Under förmiddagen var det planerat för ett målsägandeförhör som inte kunde slutföras i fredags, då kvinnan var uppe i rätten åtalad misstänkt för grov stöld och bedrägeri. Men teknikstrul gjorde att man istället gick direkt på åklagarsidans sakframställan. Åklagarsidan menar att den person som utfört mordet har tagit sig in i lägenheten via altandörren. Denna var inte helt stängd när polisen kom till platsen tidigt på morgonen och utanför denna har man konstaterat blodfläckar. Det ska inte finnas några skador på entréerna.

– Det jag påstår är att NN (den misstänkta kvinnan, reds. anm.) ensam under natten den 4:e september åkt från sin bostad hem till brukaren. Hon har kommit till lägenheten efter klockan 02 och varit i bostaden. Hon har lämnat efter klockan 04 och haft ihjäl NN (brottsoffret, reds. anm.) med en kniv. Köket är gärningsplatsen, påstår jag, säger Daniel Edsbagge under sin sakframställan i tingsrätten.

Åklagarsidan menar att offret suttit på en stol i köket, som är en del av ett rum med öppen planlösning, och hållit i sin mobil. Utan förvarning ska han ha attackerats bakifrån med en kniv eller ett annat vasst föremål i bland annat halsen och bröstkorgen, vilket gett honom omfattande och livshotande skador. Offret ska ha försökt avvärja attacken – ena handen har typiska så kallade avvärjningsskador. Åklagarsidan beskrev hur offret blött kraftigt och rört sig från köket mot den andra delen av rummet, där han sedan segnat ihop på golvet.

ANNONS

– Han blir liggande på golvet där han hittas. Skadorna var allvarliga med stor, omfattande blodförlust som följd, säger Daniel Edsbagge.

”Ögonblicklig”

Det ska inte heller ha funnits något som tyder på att det varit tumult eller handgemäng i samband med brottet.

– Ordning och reda, var sak på sin plats, vilket ger stöd för att attacken varit ögonblicklig.

Det blev en lång genomgång av brottsplatsundersökningen och åklagarsidan visade bilder på den blodiga lägenheten. Efter denna utläggning föreslog åklagaren en paus och personer i den nu avlidne mannens familj reagerade starkt på vad de nyss hört.

Angående tidpunkten för när mannen bragts om livet finns en loggbok där assistenterna antecknar tider för vården av brukaren. På det blad som man tolkar vara för den 4:e september finns en anteckning klockan 03.20. Men om det faktiskt var så att den gjordes av offret den aktuella natten, eller om den rent av gjorts av en gärningsman eller en helt annan dag går inte att säga, menar åklagarna.

”Omfattande spelande”

Åklagarsidan gör gällande att den åtalade kvinnans förmodade motiv har varit ekonomiskt. I sin sakframställan lyfte man att den misstänkta kvinnan en kort tid innan mordet bett brukarens mor om att få låna 20 000 kronor av brukaren. De visade också kontoutdrag som visar på stor omsättning på den misstänktas konton under ett antal månader före mordet.

ANNONS

– Mycket pengar går in, men mycket pengar går också ut. Vi kan konstatera att hon har ett omfattande spelande på sina konton, säger kammaråklagare Malin Melin.

Daniel Edsbagge avrundade sakframställan med att nämna kontakten mellan den misstänkta och brottsoffret. I förundersökningen har man inte hittat någon telefonkontakt dem emellan.

– Och det har inte kommit fram något annat motiv om varför den åtalade eller någon annan för den delen skulle vilja ha ihjäl NN (brottsoffret, reds anm.). Det har inte framkommit någon hotbild i förundersökningen. Det är standard i sådana här utredningar att man genomför så kallade dörrknackningsförhör. Polisen har gjort hundratals förhör i området. Ingen av de personerna har gjort några iakttagelser om vad som ägt rum den här natten. Där har ingenting stått att finna som kan kasta ljus över den här saken.

”Varför skulle hon göra det?”

Den åtalade kvinnan framstod under hela förhandlingen som lugn. Hon verkade lyssna på åklagarna och följa bevisningen de presenterade på bildskärmarna i rättssalen.

Hon nekar fortsatt till alla brott och står fast vid den förklaring som hon gav tidigt i utredningen: att hon tvingats till platsen och att en man, namngiven till förnamnet, sedan begått mordet framför ögonen på henne. Hon ska sedan ha tvingats ta ut pengar från brukarens konto för att betala av spelskulder.

ANNONS

Den misstänktas försvarsadvokat Per-Åke Kvarnström lyfte i sin sakframställan att det saknas ett led i bevisningen: mordvapnet. Han var kritisk till åklagarsidans motivbild.

– Varför skulle hon göra det? Jag menar att det saknas fullständigt motiv. Åklagaren säger att det är ekonomiskt och jag kan förstå det gällande de andra punkterna, men inte gällande punkten mord. Ni kommer under rättegången få höra vittnen, som under utredningen hörts om NN (den misstänkta kvinnan, reds. anm.). Man kanske kan säga en del om henne, men hon är inte en våldsam person, säger Per-Åke Kvarnström i rättssalen.

Den avlidne mannens familj har yrkat på skadestånd på 60 000 kronor per person för psykiskt lidande. Dödsboet yrkar på 13 000 kronor i skadestånd för att täcka begravningskostnader. Brukaren har yrkat skadestånd på sammanlagt 20 000 kronor avseende kränkning. Detta berättade deras målsägandebiträde Robert Mjösén.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS