Åklagarna yrkar på livstid – misstänkt kvar i häktet

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för assistentmordet – med hänvisning till en lagändring och flera försvårande omständigheter. Försvaret ville att kvinnan skulle släppas på fri fot, men rätten beslutade att hon ska bli kvar i häktet tills dom faller.
– Målsägaren har förstått att han varit angripen, han har haft dödsångest, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

ANNONS

Tisdagen var sista rättegångsdagen för assistentmordet. Det var dags för parternas slutanföranden i Vänersborgs tingsrätt.

Kammaråklagare Malin Melin och chefsåklagare Daniel Edsbagge var först ut och argumenterade för att kvinnan bragt assistenten om livet i brukarens lägenhet och bör dömas för mord, grov stöld, bedrägeri och framkallande av fara för annan.

LÄS MER:Målsägandebiträdet: ”Mycket gott bevisläge”

Åklagarna yrkade på livstids fängelse, dels utifrån en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet 2020, vilken syftar till att livstidsstraff ska kunna bli aktuellt i fler fall.

– Lagstiftaren vill helt enkelt att om det finns försvårande omständigheter ska huvudregeln vara livstid. Här finns försvårande omständigheter och då blir det ett yrkande på livstid, säger Daniel Edsbagge.

ANNONS

Vilka är dessa, menar ni?

– Det första är att målsägaren har förstått att han varit angripen, han har haft dödsångest. Det andra är att det har skett för att dölja den ekonomiska brottsligheten som vi menar att kvinnan utfört. Det tredje är att det sker i en bostad, där det finns en skyddslös person tillsammans med det att hon mördar en kollega.

”Alla mord hemska”

Du sa i slutanförandet att det finns "inga direkt förmildrande omständigheter". Finns det verkligen inga?

– Alla mord är ju på ett eller annat sätt hemska och allvarliga, men ibland kan det vara att man försökt påkalla hjälp efteråt till exempel, men något sådant finns inte här. Och när jag säger förmildrande omständigheter menar jag sådana som man tar upp i lagen och några sådana finns inte, säger Edsbagge.

Enligt åklagaren har den nya lagstiftningen inte prövats ännu. Skulle rätten inte döma ut ett livstidsstraff menar han att man borde hamna i övre spannet av tidsbegränsat straff.

– Det står emellan 18 år och livstid, men man bör hamna på livstid. Man skulle möjligtvis kunna hamna på 16 år också, men det anser jag är alldeles för lite.

LÄS MER:Offret kunde troligen inte ropa på hjälp: ”Luftstrupen avskuren”

Anpassad historia

Den åtalade kvinnan nekar till brott och hävdar att hon under pistolhot förts till brottsplatsen av två män, varav en av dessa tog livet av hennes kollega. Åklagarna argumenterade i slutanförandet för att kvinnan själv begått mordet och de menar att det inte finns några spår av att någon mer varit involverad: "Brottsplatsundersökningen visar inga spår efter någon annan gärningsman eller andra än NN (den misstänkta, reds. anm.) på brottsplatsen", sade Daniel Edsbagge i rätten.

ANNONS

Åklagaren menade också att kvinnans historia är "dåligt anpassad" efter utredningen. Initialt nekade kvinnan till att ens ha varit på brottsplatsen, säger Daniel Edsbagge till TTELA.

– När åklagaren sedan presenterade att hon hade kastat blodiga föremål i containern insåg hon att hon skulle bli påkommen med att ha varit där och då kom versionen om att det var två män som tvingat henne dit. Sedan, hur skulle männen ha kunnat hitta henne på adressen hon bodde på? Den adressen var inte känd. Det finns fler omständigheter.

Ville släppas på fri fot

Hur planerat menar ni att det här har varit?

– Jag kan säkert inte säga att själva mordet var planerat. Dock har den övriga brottsligheten varit planerad och personen som bragts om livet har stått i vägen för den, säger Daniel Edsbagge.

Den misstänkta kvinnans försvarsadvokat Per-Åke Kvarnström yrkade på att hon skulle släppas på fri fot. Men rätten beslutade att kvinnan ska vara kvar i häktet tills dom meddelas.

– Hon var nog ganska förberedd på att det kunde bli såhär, men hon är ledsen. Rättens beslut att hon ska vara kvar i häktet är en indikation på att hon kommer bli dömd för gärningen.

Utesluter inte annan person

Försvarsadvokaten argumenterade i slutanförande för att mordet kan ha begåtts av någon annan, så som kvinnan hävdar.

ANNONS

– Åklagarna, som jag förstår dem, menar att den personen inte finns. Men jag ställer frågan om avsaknaden av spår av ytterligare en person helt utesluter att det funnits ytterligare en person på plats? Och jag menar att det gör det inte. Det kan ha varit en annan person också på platsen, så som hon säger – avsaknaden av spår utesluter inte det.

Skulle kvinnan dömas för mord, mot sitt nekande, anser advokaten att det bör bli ett tidsbegränsat straff. Dom meddelas den 5:e mars.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS