Allas barnbarn läser sagor på Trollhättans förskolor: ”En fantastisk resurs”

Pensionärer läser för förskolebarn. Ett tillfälle för fantasi och lekfulla möten över generationsgränserna.
– Vi vill främja läsglädje, både vad gäller språkutveckling och att få intresse för böcker, säger Gunilla Lundblad, en av sagoläsarna.

ANNONS
|

Inne på förskolan Stommen i Sjuntorp är det första man möts av gälla skratt från de små barnen som leker. Går man vidare en bit in tystnar det. Skratt byts ut mot viskande. Man hör hur det på håll tisslas och tasslas i ett av rummen på avdelningen.

På golvet sitter Isak Stålberg och Nova Ekegren tätt intill varandra och kollar med stora ögon på sagoläsaren Gunilla Lundblad. Helt uppslukade av sagan hon läser, om den underbara familjen Kanin och rymdskeppet.

När lässtunden är slut frågar Gunilla Lundblad de båda barnen:

– Tyckte ni om böckerna vi läste idag? Vad vill ni att jag tar med till nästa gång?

ANNONS

De sitter tysta några sekunder. Sen vickar Isak Stålberg på huvudet, inte helt nöjd.

– Jag vill ha en bok om dinosaurier, säger han.

– Vet du Isak, då ska jag se till att hitta en riktigt bra bok om dinosaurier och ta med den hit nästa gång, svarar Gunilla och ler.

Högläsning är viktigt

– Man tänker när man kommer som sagoläsare: ”Gör man någon nytta?”. Men så är alla barnen såhär ”åååh” när man väl kommer till förskolan, säger Agneta Gottfridsson, en annan av sagoläsarna.

Allas barnbarn är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation. Deras primära mål är att skapa generationsmöten, stimulera och väcka intresse för böcker och läsning hos barn innan de själva kan läsa.

– Allas barnbarn är en fantastisk resurs. Det är i sig väldigt språkutvecklande med högläsningen men också så givande för de yngre att få träffa en äldre, säger Marita Johansson, förskolelärare på Stommens förskola i Sjuntorp.

Nu har de hittat till Trollhättan

Allas barnbarn kom till Trollhättan i februari i början av året. Gunilla Lundblad, före detta lärare och nu sagoläsare, var initiativtagaren. Sedan dess har sex pensionärer kommit samman och nu har de landat på varsin förskola i Trollhättan.

– Jag hade aldrig hört talas om något liknande tidigare. Sagoläsarna har alltså gått utbildning och studiecirkel för det här. De kommer så förberedda till förskolorna. Det är verkligen genuint, berättar Marita Johansson.

ANNONS

Håll läsningen vid liv

Forskning har visat att barn som lyssnar på daglig läsning exponeras för upp till en miljon fler ord innan de börjar skolan i jämförelse med barn som inte blir lästa för regelbundet.

– Jag tror högläsning i hemmet har fallit ur lite dels på grund av stress. Plus att det finns paddor, filmer och tv idag, menar Agneta Gottfridsson, en annan av sagoläsarna från Allas barnbarn.

Högläsning innebär en tvåvägskommunikation och där finns det personliga känslor inblandade. En skärm är enbart envägskommunikation.

– Skärmen kan inte ersätta det här du och jag har liksom, fortsätter Agneta Gottfridsson.

Positiva reaktioner

Sagoläsarna uppskattar allt som kommer med dessa små stunder de får med barnen.

– Ska jag säga vilka de tre bästa sakerna med att vara sagoläsare är så är det att man får träffa barn. Det är nummer ett, nummer två och nummer tre, säger Gunilla Lundblad.

Mottagandet från föräldrarna har hittills bara vara positivt, berättar Marita Johansson.

– Allas barnbarn är en så fantastisk resurs. Alla föräldrar och vårdnadshavare till barnen som är med i gruppen tycker det är jätteroligt.

Responsen från barnen själva har varit positiv den också. När TTELA frågar Isak Stålberg och Nova Ekegren om de tycker det är roligt att vara med på sagostunderna kollar de på varandra och skiner upp i varsitt leende. Viskande, lite blygt, smyger sig ett ”ja” fram från de båda samtidigt.

ANNONS

– Barnen tycker det är jätteroligt. Fastän det är såhär fint väder så springer de in för att vara med på sagostunderna, säger Marita Johansson.

ANNONS