Åtal för slarvig företagare

En företagare i Trollhättan har åtalats misstänkt för bokföringsbrott. Åklagare yrkar även på att företaget ska böta 50 000 kronor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeTrollhättan, Vänersborg|

Enligt åtalet, som väckts vid tingsrätten i Vänersborg, drivs bolaget av flera personer. Men det är en av dem som är misstänkt för att i första hand låtit bli att utföra bolagets bokföringsskyldighet med avsikt och i andra hand gjort det av oaktsamhet.

Bokföringen tillsammans med årsredovisningen för räkenskapsåret 2016 ska inte ha blivit klar i tid, det vill säga före 1 juli 2017. Räkenskaperna redovisades först i januari i år. Företagaren har erkänt omständigheterna och att det skett av oaktsamhet. Han är villig att ta emot ett strafföreläggande.

Utan att vilja skylla på någon annan förklarar företagaren att bolagets, bland annat, fakturering sköttes av en revisionsbyrå. För två år sedan märkte man att redovisningen började släpa efter. Till slut visade det sig att den ansvariga personen blivit sjuk.

ANNONS

I dag anlitas en annan redovisningsbyrå och en annan person i bolaget sköter bokföringen. Bolaget har också betalat en förseningsavgift på 20 000 kronor till Bolagsverket.

Utöver en dom för företagaren yrkar åklagare på företagsböter, 50 000 kronor.

ANNONS