Trollhättebagaren Bedros Kabranian deltog i det svenska laget som tog guld vid Nordic Bakery Cup 2016" i Oslo.
Trollhättebagaren Bedros Kabranian deltog i det svenska laget som tog guld vid Nordic Bakery Cup 2016" i Oslo.

Bedros och Sverige bakade bäst för tredje året i rad

Norge var storfavoriter. Men Sverige svarade med rutin och taktiska bakningsgrepp. För tredje året i rad tog de blågula hem titeln "Nordic Bakery Cup 2016". Med i laget var bagare Bedros Kabranian från Trollhättan.

ANNONS

I två dagar, fredag-lördag, har de nordiska länderna mätt krafterna i nordiska mästerskapen i bakning, en tävling som avgjordes i Oslo. Bedros och hans två lagkamrater, Kim Lund och Sara Fjärrstrand, kom till tävlingen som regerande mästare. Men inför årets avgörande tänkte Norge försöka knipa titeln på hemmaplan.

– Vi visste att nivån hade höjts. Och Norge hade förberett sig väldigt noga. Så det var lite otippat att vi skulle vinna igen. Men jag och Kim har tävlat mycket inför"Årets bagare" i år, så det var bara att koppla på tävlingskänslan, säger Bedros.

Och den taktiken, plus att man hade tänkt till ordentligt taktiskt i de olika momenten och såg till så att domarna skulle gilla tema och utförande, föll väl ut. Förutom totalsegern blev det guld både i bästa skådebröd och bästa matbröd.

ANNONS

– I skådebrödskategorin jobbar man med en skulptur med olika bröd. Temat var back to the 60´s och Kim gjorde då den första månlandningen med planeter och alla ingredienser.

Det var dramatiskt värre på sluttampen, eftersom Norges skulptur rasade ihop precis innan bedömning.

Även i matbröd blev det guld. Sara Fjärrstrand bakade ett bröd gjort på surkål och lagrad norsk ost. Här fanns ett extra moment med tidspress. De två huvudingredienserna skulle väljas ut och köpas på den pågående matfestivalen Matstreif.

I Bedros kategori, bästa sötebröd, blev det silver. Han bakade 20 croissanter, 20 pain au chocolat, 30 briocher, 30 wienerbröd och 30 bullarefter egen idé gjorda på japanskt matcha-te, hallon och rödbeta.

– Det är stort att Sverige tagit hattrick och vunnit tre år i rad. Och två av tre kategorier är jättebra, vi kunde inte räkna med att ta stor slam, säger Bedros Kabranian.

Läs mer om tävlingen och se bilder på

.

ANNONS