I sitt arbete som skolbibliotekarie på Kronan och Frälsegårdsskolan träffar Tobias Gard dagligen olika skolklasser, från förskolenivå upp till nian.
– Det är väldigt roligt och vi har många diskussioner om litteratur. Det varierar hur stor läsvana eleverna har men de flesta brukar uppskatta högläsning. Även de livligaste klasser blir knäpptysta när vi läser högt.
Tobias berättar att många elever gärna vill höra just spökhistorier och det var så idén till den gastkramande podcasten Död mans pod tog form.
Första avsnittet spelades in förra sommaren och sedan dess har han släppt ungefär ett avsnitt i månaden. Eftersom dygnets ljusa timmar vanligtvis uppfylls av jobb och familj, sker arbetet med podden oftast på nätterna. En bra mikrofon och ett inspelningsprogram är egentligen det enda som krävs. Och ett rejält batteri med ruggiga historier förstås. Varje avsnitt består av några kortare berättelser och en längre spökhistoria som är hämtad ur böcker som finns att låna på biblioteket.
– Det har kommit en ny våg av spökhistorier. Det finns flera poddar för vuxna och många berättelser och vandringssägner att hitta på nätet. Några historier har jag skrivit själv.
I somras sköt lyssnandet i höjden och podden hamnade på topplistor med 25 000 lyssnare under en månad. Tobias märker också att barn som lyssnat på podden kommer till biblioteket för att låna böcker. För honom är det ett tecken på att intresset för berättelser är stort och att det går att inspirera till läsning.
– Men vi är tyvärr ganska få skolbibliotekarier i dag. Lärare har redan mycket på sitt bord och har inte alltid tid att sätta sig in i den litteratur som finns.
Varför är det så viktigt att unga läser?
– Genom läsning utvecklar man sitt språk, vilket är viktigt för att lyckas i alla ämnen. Dessutom lär man sig mycket om världen och jag tror att förmågan till empati utvecklas. När vi läser kliver vi ju in i någon annans huvud.