De spelar på Fallens dagar till helgen

Välbekanta låtar i en ny symfonisk tappning. Det utlovas när Ola Salo intar Drottningtorgets stora scen tillsammans med N3 Symfoniorkester under Fallens dagar.

ANNONS
|
Han har bara varit i Trollhättan vid ett tidigare tillfälle. Året var 2000 och The Ark hade just haft sitt stora genombrott. Nu återvänder Ola Salo för en konsert tillsammans med N3 Symfoniorkester i samband med Fallens dagar.
– Det ska bli jättekul att komma tillbaka för en konsert tillsammans med N3 Symfoniorkester. Jag ser verkligen fram emot att få stå på scen tillsammans med dessa unga, duktiga musiker, säger Ola Salo.
N3 Symfoniorkester består av ett 50-tal ungdomar i åldrarna 12-20 år. De har tidigare spelat tillsammans med artister som Miss Li, Robert Wells och Helena Paparizou. Inför konserten den 17 juli har de tagit sig an ytterligare en utmaning.
– Eleverna har utgått från samma noter som tidigare arrangerats för Radiosymfonikerna. De har övat hela sommaren och låter nu som en professionell orkester, säger Ulf Wadenbrandt som är dirigent för N3 Symfoniorkester.
Repertoaren består till största del av Ola Salos egna låtar. Det blir både gamla och nya kompositioner. Dels sådana som han har skrivit under senare år, men också låtar från tiden i The Ark.
– Dessutom hade jag tänkt smyga in en låt med Patti Smith. Hon är en stor inspirationskälla för mig, säger Ola Salo.
Inför framträdandet på Fallens dagar efterfrågade Ola Salo en ung solist. Efter samtal med Ulf Wadenbrandt fick han nys om sångerskan och pianisten Astrid Melén.
– Astrid kommer att framföra en egenskriven låt och en eller två låtar tillsammans med mig. Det känns fantastiskt roligt att kunna bryta av med en ung, begåvad tjej, säger han.
Steget från rockband till symfoniorkester kan tyckas vara stort. För Ola Salo har den klassiska musiken från hans uppväxt länge varit en inspirationskälla när han skriver melodier.
– Därför tror jag att många av mina låtar även lämpar sig för den här typen av klassiska arrangemang, säger han.
Att det finns skillnader på att spela tillsammans med en symfoniorkester och ihop med ett band är han dock villig att hålla med om.
– När jag spelar tillsammans med en orkester finns inte samma möjlighet till improvisation, som när jag kör med mitt band. Å andra sidan kan en orkester uttrycka fler nyanser och en större klangrikedom, säger han.
Ola Salo spelar på Drottningtorgets stora scen tillsammans med N3 Symfoniorkestern 18.00, söndagen den 17 juli.
Under helgen kommer Fallens dagar även gästas av en rad andra välkända artister. Fredagen inleds i rockens tecken med bandet The Refreshments. Därefter tar Sveriges egen rockkung Jerry Williams över stafettpinnen när även han kliver upp på Drottningtorgets stora scen.
– Jerry Williams var faktiskt bokad redan innan förra årets festival, säger arrangören Marcus Rudström.
Lördagen avslutas med tre namn som kan tänkas locka en något yngre publik. Molly Pettersson Hammar, Samir & Viktor och Frans var alla med i årets upplaga av Melodifestivalen, där den sistnämnda som bekant vann. De uppträder alla på Drottningtorgets stora scen.
På scenen Cirkus Cirkus vid Hojumstunet kommer den folkära Louise Hoffsten framföra sin musik under lördagskvällen. På söndagen äntrar Sophie Zelmani samma scen med sitt lugna sound.
Söndagen avslutas med ingen mindre än Miriam Bryant. Den populära göteborgstjejen fick sitt stora genombrott i TV4:s program Så mycket bättre. Efter det har framgångarna fortsatt hagla in.
– Miriam Bryant har legat både etta, tvåa och trea på Svensktoppen samtidigt. Det är det ingen annan som har gjort, säger Marcus Rudström.
ANNONS