Egenföretagare bekämpar droger i samhället – med hjälp av hundar

Han grundade Dog Security Scandinavia AB för att kunna dra sitt strå till stacken. Idag reser Magnus Johansson med sina hundar land och rike runt för att förebygga missbruket.
– Jag såg att narkotika började bli mer och mer vanligt. Det var sådant som polisen inte hann med, säger Magnus Johansson.

ANNONS
|

Efter att ha tjänstgjort som ordningsvakt i över 30 år började narkotika bli allt mer förekommande framför ögonen på Magnus Johansson. Han valde då att dra sitt strå till stacken genom att starta verksamheten Dog Security Scandinavia AB, med affärsidén att erbjuda avsökning av narkotikaklassade preparat.

– Jag började under mitt arbete se att narkotikan blev allt vanligare och insåg med tiden att det var en verksamhet för en privat aktör. Det var sådant som polisen inte hann med, och har problem med än idag, säger Magnus Johansson.

Verksamheten erbjuder numera en av de mest produktiva spårningsverktyg som går att tillämpa.

ANNONS

– Sökhundar är den bästa metod vi har. Idag finns det inget bättre, vi har ju inga maskiner som kan göra på samma sätt.

LÄS MER:Krögare testade droghund på krogen

Utför ständiga kvalitetssäkringar

Genom en kontakt med Reino Oskarsson, utbildare av narkotikahundar, köpte han 2008 sin första hund och blev därmed ensam aktör på marknaden. Sedan en tid tillbaka har Claes Hemberg, tidigare chef för hundförarpolisen i västra Götaland, kopplats in i företaget. Hemberg är kvalitetsansvarig och utför regelbundna kontroller för att se till att hundarna besitter de egenskaper som krävs.

Idag arbetar Magnus Johansson tillsammans fyra specialtränade kollegor – som han själv kallar dem.

– Hundarna är utbildade för spårning av alla narkotikaklassade preparat. Samtidigt som de är väldigt duktiga är sökningen en stor utmaning på grund av att de är så koncentrerade när de arbetar. De orkar att söka i 30-45 minuter innan de måste vila.

I skrivande stund är ytterligare två hundar från USA på väg.

– De mellanlandar på ett företag i Sverige som samarbetar med tullen och polisen över hela Europa, där de går igenom en kravspecifikation innan de är redo för arbete.

Han fortsätter:

– Som egenföretagare har jag ännu fler ögon på mig än vad till exempel polis- och tullhundar har. De har sina varumärken att luta sig tillbaka mot medans jag måste vara ännu bättre, och arbeta med ännu säkrare material.

ANNONS

Reser land och rike

När Magnus Johansson startade företaget sträckte sig verksamheten strax utanför Trollhättans gränser. Idag efterfrågas hans tjänster i hela Sverige och han arbetar med flera företag i bland annat Luleå och Malmö. Senast kommer han från ett uppdrag i Sundsvall.

– Det är jätteviktigt att man som företag använder sig av den integritetspolicy som vi har. Vårt jobb berör ett känsligt ämne och många företag som jag jobbar med har ju problem som de vill få ordning på.

Sedan ett år tillbaka har han inlett ett samarbete med Volvo Cars Torslanda som han besöker åtta gånger i veckan.

– Problematiken finns ju mer eller mindre på alla företag. Arbetsplatser har numera blivit en försäljningsplats och vissa företag har mellan 8000-10 000 anställda. Det blir till slut som ett eget samhälle, så det är allt fler stora företag som börjar bli intresserade av den här typen av verksamhet, säger Magnus Johansson.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS