Elisabeth Ohlson.
Elisabeth Ohlson. Bild: Anders Wiklund/TT

Elisabeth Ohlson drabbad av obotlig cancer

Fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson har drabbats av obotlig cancer i magen. Beskedet kom under repetitionerna av den egenskrivna pjäsen ”Ulla & Sarah”.
– Då visste jag att det här är min sista pjäs, säger Elisabeth Ohlson till SVT:s Kulturnyheterna.

ANNONS
|

Elisabeth Ohlson, 62, är just nu aktuell med den egenskrivna pjäsen ”Ulla & Sarah”. En pjäs om två av Sveriges mest hyllade sångerskor under 30- och 40-talet – Ulla Billquist och Zarah Leander.

Det var under repetitionerna av pjäsen som Elisabeth Ohlson fick beskedet om att hon drabbats av obotlig cancer i magen. Pjäsen blir hennes sista.

– Det var otroligt tumultartat. För det klart att få ett dödsbesked är tufft att få reda på. Men jag har haft otroligt mycket glädje i mig. Jag har skrattat mig genom livet och det hjälper mig nu, säger Elisabeth Ohlson till Kulturnyheterna.

ANNONS

Stödet från produktionen efter cancerbeskedet var stort.

– Det var precis som alla bara – nu ger vi järnet, vi lägger inte ner det här nu! Det var så rörande när jag kom tillbaka sen, för då visste ju jag att det här är min sista pjäs, säger Elisabeth Ohlson som i april 2022 blev utnämnd till hedersdoktor på Högskolan väst.

Väckte stor uppståndelse

Elisabeth Ohlson är både konstnär och fotograf, men är mest känd som det sistnämnda. För 25 år sedan ställde hon ut konstutställningen ”Ecce homo” som porträtterar Jesus i hbtq-miljöer. Utställningen väckte stor uppståndelse.

Förutom pjäsen som hon nu är aktuell med har Elisabeth Ohlson under en längre tid arbetat parallellt med en utställning med stillbildsfotografier om döden. Enligt fotografen känns det som om ödet att just de här projekten blir hennes sista.

För SVT:s Kulturnyheterna berättar Ohlson att hon hoppas att hennes bilder kommer att leva vidare – även när hon inte längre finns kvar.

– Jag hoppas att att den historia som jag har skapat med min konst kan få plats någonstans. Sen behöver jag inte göra något mer, så känner jag. Min gärning är klar, säger fotografen.

LÄS MER:Elisabeth Ohlson en av två nya hedersdoktorer

LÄS MER:Efter 24 år: "Ecce homo" visas i EU

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS