Nils van der Poel hjälpte långdistanssimmaren Victor Johansson att nå den magiska gränsen.
Nils van der Poel hjälpte långdistanssimmaren Victor Johansson att nå den magiska gränsen.

EM-simmaren blev historisk tack vare Nils van der Poel

Simmaren Victor Johansson blev historisk när han som förste svensk simmade under 15 minuter på 1500 meter frisim tidigare i sommar – tack vare Nils van der Poel.
– Han om någon vet hur det är att träna hårt, och vad som krävs för att lyckas, säger Victor Johansson till Dagens Nyheter.

ANNONS
|

I en intervju med DN berättar den svenske långdistanssimmaren Victor Johansson vad Trollhättans skridskokung Nils van der Poel betytt för honom på vägen mot den smått onåbara gränsen – att simma 1500 meter under 15 minuter.

– Det var inspirerande och motiverande att få höra hur han tänkt rörande sin träning, säger Victor Johansson till tidningen.

Simmade ingenting på två månader

På torsdag i nästa vecka inleds långbane-EM i Rom där Victor Johansson kommer att simma 400, 800 och 1500 meter frisim individuellt men också lagkapp 4x200 meter frisim.

Men vägen till EM och den historiska gränsen har varit fylld av motgångar och det är där som OS-guldmedaljören och världsrekordinnehavaren Nils van der Poel kommer in i Victor Johanssons liv. Som collegesimmare i USA var tävlingssäsongen över för Johansson i början av våren, stipendiepengarna var slut och tränarna hade bestämt sig att han inte fick fortsätta träna med lagkompisarna.

ANNONS

– Under april och maj simmade jag i princip ingenting, säger Victor Johansson.

Han behövde ny inspiration och hittade den i Nils van der Poels träningsdagbok som skridskoåkaren publicerade på webben för allmän beskådan efter att han tagit sitt andra OS-guld i Peking.

Jämför sig inte med van der Poel

I intervjun till Dagens Nyheter säger Victor Johansson.

– När det kommer till distanssimning i Sverige finns det egentligen ingen som jag kan träna med eller jämföra mig med. Det är ingen som kör den typen av simpass som jag gör, och ingen som är lika galen som jag är, berättar Sveriges bäste långdistanssimmare.

– Nu ska ingen tro att jag jämför mig med van der Poel. Han är på en egen nivå. Men efter att ha läst hans träningsdagbok blev jag nyfiken och ville veta mer.

Johansson tog kontakt med SOK:s sportchef Henrik Forsberg som i sin tur förmedlade en kontakt med van der Poel. En vecka senare ringde telefonen och Victor Johansson fick prata med Nils van der Poel om allt från kost och träning.

– Kudos till honom för att han tog sig den tiden.

Betala ut 100.000 kronor

I början av juli simmade Victor Johansson SM i Linköping där han som sagt blev historisk som förste svensk lyckas simma 1500 meter under den magiska gränsen 15 minuter. Klockan stannade på 14.58.59.

ANNONS

Som kuriosa bestämde Svensk elitsimning tillsammans med Svenska simförbundet redan 2004 att den första herrsimmaren som klarade gränsen skulle få 100.000 kronor. Det skulle ta 18 år med lite hjälp från Trollhättans Nils van der Poel.

ANNONS