Den kinesiska fastighetsutvecklaren China Evergrande är på väg att missa avgörande betalningsfrist igen. Arkivbild
Den kinesiska fastighetsutvecklaren China Evergrande är på väg att missa avgörande betalningsfrist igen. Arkivbild Bild: Ng Han Guan AP/TT

Evergrande åter vid ruinens brant

Nevs kineiska ägare China Evergrande, världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare, har varit nära att stämplas med "inställda betalningar" på kapitalmarknaden flera gånger i höst. Nu kan det vara dags.

ANNONS
|

Det handlar om en utebliven betalning på kupongräntor på drygt 148 miljoner dollar (motsvarande 1,3 miljarder kronor) som skulle ha gjorts på onsdagen. Men enligt flera långivare har någon betalning än så länge inte gjorts.

Kupongräntorna kommer från tre separata obligationslån och skulle enligt avtal egentligen ha betalats redan för en månad sedan. Men på onsdagen löper även den 30 dagars frist som används vid försenade betalningar på obligationsmarknaden ut.

Vill inte kommentera

En formell stämpling med "inställda betalningar" kan snabbt få följdeffekter när det gäller andra fordringar på Evergrande och orsaka en finansiell kollaps för koncernen .

LÄS MER:Nevs förbereder sig för skilsmässa

LÄS MER:Exklusiv intervju med Nevs vd

Evergrande – med ett skuldberg på över 300 miljarder dollar och ett kursras på 84 procent bakom sig hittills i år – vill inte kommentera det trängda läget. Men senaste det hettade till på allvar för fastighetsutvecklaren fick långivarna sin räntebetalning ett dygn efter 30-dagarsfristen.

ANNONS

Skulle Evergrande betala "fem över tolv" även denna gång väntar en ny laddning räntekrav den 28 december – då på mer än 255 miljoner dollar.

LÄS MER:Nevs ägare Evergrande satsar på elbilar

I tisdags varnade USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i en stabilitetsrapport för risk för spridningseffekter på den globala finansmarknaden om de utbredda skuldproblemen på Kinas fastighetssektor skulle förvärras.

Rasade med 50 procent

Den mindre konkurrenten Kaisa Group fick på onsdagen sänkt kreditbetyg av Moody's Investors Service sedan bolaget tidigare i veckan deklarerat att man hade likviditetsproblem som påverkar förmågan att betala anställda, leverantörer och långivare.

Aktien i en annan kinesisk fastighetsutvecklare, Fantasia Holdings, rasade med 50 procent på Hongkongbörsen på onsdagen sedan bolaget efter en missad räntebetalning den 4 oktober förklarat att det inte går att garantera betalningar på andra fordringar.

Bakom skuldproblemen i Kinas fastighetssektor ligger en serie kreditåtstramningar i Kina efter en era av allt högre belåningsgrader och varningsrapporter om ohållbara skuldberg.

ANNONS