Fler restauranger än tidigare på “Smaka på Trollhättan”

I helgen är det dags för den fjärde upplagan av Trollhättans matfestival Smaka på Trollhättan. Bland årets nyheter finns en champagne- och ostronprovning och flera actionfyllda tävlingar.
– Det är en helt annan nivå i år, säger projektledare Nathalie Gustafsson.

ANNONS
|

Förra årets Smaka på Trollhättan lockade 7000 besökare och till helgen förväntar man sig något liknande. Nathalie Gustafsson är ny projektledare för Smaka på Trollhättan och hon märker att intresset har ökat i år.

– Fler och fler hör av sig och vill vara med och engagera sig och antalet restauranger har ökat. Synligheten och den gemenskap vi har gör att fler vill vara delaktiga. Jag tycker att det är en helt annan nivå i år.

Stort fokus på hållbarhet

Tillsammans med företaget Consid kommer man att arrangera norra Europas största champagne- och ostronprovning utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det kommer även vara en ostronöppningstävling mellan fyra lokala profiler.

ANNONS

– Fokus kommer ligga på att lyfta ostronet och koppla till den blå näringen. Det är inte bara en provning utan också ett interaktionspass kopplat till hållbara frågor och den hållbara maten. Det kommer inte enbart handla om hur man öppnar ett ostron utan även tips och trix kopplat till hållbar matkonsumtion, säger Anki Carlsson, ansvarig för besöksnäringsfrågor i Trollhättans Stad.

Utöver det kommer även Trollhättan Energi vara på plats och berätta om hur man kan bli ännu bättre på att återvinna matavfall.

– Det blir som en röd tråd genom hela Smaka på Trollhättan. Alltifrån hur vi äter maten till hur vi faktiskt tar hand om den, säger Anki Carlsson.

Actionfylla tävlingar

En nyhet för i år är att det kommer bjudas på flera actionfyllda tävlingar. “Kockåttan” som har varit en duell mellan elever i årskurs åtta från olika skolor i Trollhättan blir “Smakas Unga Stjärnkock" som är öppen för alla mellan 13 och 16 år.

På lördagen blir det fyra professionella lokala kockar som tävlar mot varandra för att vinna priset som “Smakas Stjärnkock".

Dessutom kommer fyra Cordon Bleu kockar från Svenska Kockars förening vara jury i båda matlagningstävlingarna.

– Det kommer bli jättespännande. De tävlande laddar som sjutton för det här. Så det kommer ju bli högt tempo i tältet när vi har de här kockduellerna, säger Anki Carlsson

ANNONS

Utvecklat barnaktiviteterna

Utöver “Smakas Unga Stjärnkock” som blir öppen för fler deltagare kommer man även satsa mer på barndiscot.

I år arrangeras det tillsammans med EKO och Arena Älvhögsborg som även kommer ha sina maskotar Nallvin och Älvis på plats.

– Barndiscot med dansstopp och godisregn blir en större satsning i år. Det ska vara lika proffsigt mot den mindre målgruppen som det är mot andra, säger Anki Carlsson.

Väskförbudet överklagades till polisen

Tidigare hade arrangören gått ut med att det skulle råda ett förbud mot väskor. Efter överklagan till polisen så kom beskedet på torsdagskvällen att det nu är tillåtet att ta med väskor mindre än 40x40x20 centimeter in på eventområdet.

Väskor som är tillåtna kommer att kontrolleras vid entrén besökarna går in på området.

Hela programmet och info om all övrig underhållning och livemusik under Smaka på Trollhättan hittar du här.

ANNONS