Förskolan satsar på nya karriärtjänster

Sugen på att göra karriär inom förskolan? Nu ska pedagoger med utvecklingsuppdrag anställas i Trollhättan.

ANNONS
|

Inspirerade av regeringens satsning på förstelärare i grundskolan inrättar centrala skolområdet i Trollhättan liknande karriärtjänster inom förskolan. Med den skillnaden att finansieringen sker med kommunala medel och inte med statliga bidrag.

– Det handlar inte om några extra pengar utan satsningen sker inom den ram vi har, säger Christina Thordson, förskolechef för centrala skolområdet.

Just nu pågår rekrytering av pedagoger vars ansvar blir att utveckla verksamheten för ökad måluppfyllelse, där kvalitet och lärande är utmärkande. Visionen är att de flesta förskolorna i centrala skolområdet ska ha en karriärtjänst – ett uppdrag som medför högre lön – inom något år. Enligt Thordson, som varit med och utvecklat konceptet, kan dryga tiotalet förskolor bli aktuella.

ANNONS

Redan i dag finns ett antal pedagoger med särskilt utvecklingsuppdrag anställda inom det kommunen kallar Projekt omstart. Ann-Katrine Rasmusson som jobbar på förskolan Tistelstången är en av dem:

– Efter många år i yrket blir det en spännande utmaning att få prova på en ny roll. Vi tittar på vad som behöver förbättras för att alla barn ska känna sig trygga, ha roligt, lära och utvecklas i förskolan, uttalar hon i ett pressmeddelande.

Christina Thordson betonar också att ett av målen med karriärtjänster är att behålla kompetens.

– Vi har många duktiga pedagoger som vi inte vill förlora.

ANNONS