Avdelningschefen Annika Holmén och IT-bibliotekarien Elin Olausson.
Avdelningschefen Annika Holmén och IT-bibliotekarien Elin Olausson. Bild: Jakob Romin

Här står kulturen pall mot viruset

Även om besökarna blivit färre och evenemang ställts in håller biblioteket trofast öppet för boktörstande besökare.
–Det ska mycket till för att vi ska stänga, säger Annika Holmén.

ANNONS

Biblioteket i Sylte var under onsdagen stängt, men enbart för att överraskningen om sjukfrånvaro från personalen kom plötsligt. I övrigt är biblioteket en kulturinstans som står pall i kulturfattiga tider.

På ett bord vid entrén står en mängd boktips för allmän beskådan. "Dystopier – läs om något värre" står det på en skylt högst upp. Med i samlingen av böcker finns bland annat George Orwells "1984".

Vårprogrammet ställts in

Men förutom böckerna var det relativt folktomt på biblioteket under onsdagen. Dagen innan hade biblioteket meddelat att vårprogrammet helt ställs in. Bland annat var det en del riktat till äldre målgrupper, vilket är en riskgrupp.

ANNONS

– Vi vill ju inte samla ihop riskgrupperna, en del evenemang kan vi skjuta på, säger Annika Holmén.

Trots de inställda evenemangen finns verksamheten i övrigt tillgänglig för alla, precis som vanligt, och böckerna finns fortfarande till hands, även om det inte blivit någon ökning av utlånade böcker i karantäntider.

"Läs om något värre" står det på bibliotekets tipshylla.
"Läs om något värre" står det på bibliotekets tipshylla. Bild: Jakob Romin

– Vad vi kan se nu är att e-böckerna ligger på ungefär samma nivå som för januari och februari, sedan kan det ju ändras, säger IT-bibliotekarien Elin Olausson.

– De som förbeställt böcker kommer för att hämta. Sedan ser vi ju hur tomt det är, det har naturligtvis påverkats, tillägger avdelningschefen Annika Holmén.

Mer än "bara" böcker

Hon berättar vidare att de brukar ligga på drygt 1000 besökare om dagen, men att det nu handlar om drygt hälften.

– Många tänker att det är här man kan låna böcker, men vårt uppdrag är så mycket större. Det är tydligare nu än någonsin.

Bland annat finns det internet till förfogande på biblioteket, något som kan komma väl till pass när skolorna börjat med distansundervisning.

Men värt att nämna är det uppmanande skyltarna i entrén till både kulturhuset och biblioteket: De som känner sig sjuka uppmanas stanna hemma.

– Vi gör det vi ska, som vanligt. Det enda som är ovanligt är omvärlden, säger Annika Holmén.

ANNONS

Hänger på personalens hälsa

Oavsett hur få besökare biblioteket skulle få den kommande tiden, kommer det fortsätta hållas öppet. Det enda hindret skulle vara sjukdom hos personalen. Men i dagarna har det gjorts beräkningar för hanteringen vid ett sånt utfall.

– 20 procents frånvaro klarar vi. Det ska mycket till för att vi ska stänga igen. Hög frånvaro under lång tid, säger Annika Holmén.

Totalt finns det 21 anställda på biblioteken i staden (Sylte, Bokbussen och Trollhättans bibliotek), exklusive Kronans bibliotek.

– Biblioteksfolk är ganska stadiga personer, säger hon och skrattar.

ANNONS