Här tas ”första spadtaget” för nya jättebion

Under onsdagen togs ett symboliskt första spadtag för att markera byggstarten av Biostaden Trollhättan i Odenhuset. Biografbygget går hand i hand med utvecklingen av Trollhättans stadskärna och Trollhättan som filmstad.

ANNONS

Peter Fornstam och Suzanna Holmqvist, vd respektive marknadschef på Svenska Bio, har fått äran att sätta igång bygget. Bakom ett skynke gömmer sig ett utsågat väggstycke som de med skyddshjälmarna på rammar in tillsammans med hjälp av ett stort svart rör.

– Det här var för att manifestera – nu bygger vi bion, säger projektledaren Patric Westdahl.

Därmed är siktet nu inställt på den planerade invigningen den första december 2022. Nedräkningen, som dolde sig bakom den inrammade väggen, visar att det är 519 dagar, 5 timmar och 31 minuter kvar dit.

– Vi ska satsa på att bygga en härlig, stämningsfull, vacker biograf. Det ska bli den bästa filmupplevelsen här, säger Suzanna Holmqvist.

ANNONS

Nyckeln till att få snurr på centrum

Erik Hemberg Fastigheter, med fastighetsbolaget Fastighets AB Troden, köpte Odenhuset 2018 och hade redan från start en stor plan för huset. I den ingick en biograf.

Svenska Bio hade tittat på huset vid ett tidigare tillfälle fast inte varit intresserade, men det förändrades när de fick höra om den nya visionen för Oden.

– Då sa vi ja, and the rest is history, säger Svenska Bios vd Peter Fornstam.

LÄS OCKSÅ: Så blir nya bion i Odenhuset

En bio ska förhoppningsvis leda till en ökad rörelse i stan, särskilt på kvällar och helger. På det sättet spelar biografen, och utvecklingen av Oden som helhet, en inte obetydande roll för utvecklingen av Trollhättans stadskärna som staden har arbetat med de senaste åren.

– Vi som många andra städer jobbar på att få snurr på centrum. Det här huset är nyckeln i det, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

Kommer användas till premiärer

Det går förstås inte att prata om film i Trollhättan utan att ha Film i Väst närvarande. De kommer att ha möjlighet att anordna premiärer på biografen och ser i allmänhet positivt på vad den innebär för staden.

– Det här känns som den sista pusselbiten i Trollhättan som filmstad, säger Film i Västs vd Mikael Fellenius.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Konkurrens mellan Biostaden och Folkets hus

På plats är även Jonas Torrestad som är vd för Folkets hus där Biograf forum finns. Den nya biografen, med dess sju salonger, kommer bli en stor konkurrent.

– Framtidens biografer är stora med stora salonger och det klarar inte vi, men då får vi lösa det på ett annat sätt och vi har en plan, säger han.

Se när väggen rammas in samt längre intervjuer med flera av de närvarande i TTELA:s livesändning från tillställningen:

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS