Det unga Trollhätteparet hade ett par kissande illrar i lägenheten. Det kan stå dem dyrt.
Det unga Trollhätteparet hade ett par kissande illrar i lägenheten. Det kan stå dem dyrt. Bild: Henrik Sandgren

Husdjurens kissande kan bli dyr historia

Bostadsbolaget Eidar kräver 500 000 kronor av ett ungt par. Anledningen är de skador som parets illrar orsakat i en lägenhet i Trollhättan. Det skriver tidningen Hem och Hyra.

ANNONS

Paret hyrde lägenheten med rubriken ”hyresavtal – rivning”. Det betyder att lägenheten skulle totalrenoveras och paret var därför inte så noga med att täcka golvet i ett av rummen.

Det var där parets illrar höll till.

– Vi hade självklart tidningspapper på golvet och illrarna gick på låda även om det någon gång hamnade utanför. Golvet var redan fullt med märken, så vi var väl inte helt noga, men självklart städade vi ofta, säger Linda till Hem och Hyra.

Kom som en chock

Paret, som har fingerade namn, bor för närvarande i en annan lägenhet hos Eidar, och de har fortfarande husdjur.

ANNONS

De håller med om att det funnits illerdoft i den förra lägenheten och att djuren orsakat märken på golvet.

Men den verkliga chocken kom när de såg räkningen från Eidar. Den var på 500 000 kronor.

– Det känns som vi får betala renoveringen av lägenheten. Eidar skriver ju i sin broschyr efter renoveringen att de helrenoverat, bytt gott golv och allt, säger Peter till Hem och Hyra.

Sanering krävdes

Peter och Linda hävdar att deras grundtrygghet sätts på spel medan det för Eidar handlar om en struntsumma. Vissa fakturor, anser paret, härrör från skador som inte kunnat orsakas av djur.

De känner sig därför utpekade och orättvist behandlade av bostadsbolaget.

– För oss var 30 000 en enorm summa. Men en halv miljon...

Daniel Ruus, distriktschef för Eidar, säger att parets lägenhet kostar en halv miljon kronor att sanera för djurdoft. Han säger att han lider med paret, men att Eidar inte kan göra annat än att erbjuda en avbetalningsplan.

Det finns inte heller någon försäkring som täcker den här typen av skador.

Ord står mot ord

Han förnekar att Peter och Linda fått stå för hela renoveringen, och att det enbart handlar om de skador som deras djur åstadkommit.

– Vi sa tidigt till dem att det kunde bli väldigt dyrt, men gav ingen summa. säger Daniel Ruus till Hem och Hyra.

ANNONS

Det menar paret är osanning.

Fakturan är bestriden och just nu pågår det förhandlingar med hjälp av Hyresgästföreningen.

– Eidar får i domstol bevisa att det är just dessa hyresgästers djur som orsakat skador i alla rum, säger juristen Pehr Hasslöf till Hem och Hyra.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS