Ica-Christian: ”Bilden av oss är orättvis”

Matpriserna i Sverige är högre än någonsin och folk har svårt att få ekonomin att gå ihop. Många väljer då att kritisera de lokala Ica-handlarna.
– Folk lägger allt ansvar på oss. Det tycker jag är orättvist, säger Christian Palmén, Ica-handlaren som driver Ica Matmor och som går att se på SVT:s Sverige Möts på onsdagskvällen.

ANNONS
|

Det senaste året har priserna på livsmedel stigit med över 20 procent, det visar SCB:s konsumentprisindex (KPI). Det är den största ökningen av matpriserna i Sverige sedan början av 50-talet.

Detta har fått många att vända sin upprördhet mot matbutiker i allmänhet och Ica-butiker i synnerhet. Det upplever i vart fall Christian Palmén som driver Ica Matmor i Odenhuset i Trollhättan.

– Folk har fått för sig att vi höjer priserna för att tjäna pengar. Men det stämmer inte. Tvärtom har vi mindre marginaler nu än någonsin. Det har tyvärr blivit en väldigt enkelriktad debatt, säger han.

Gör debut i live-tv

För att råda bot på den enkelriktade debatten ska Christian Palmén ta plats i tv-rutan på onsdagskvällen. Detta då han ställer upp i SVT:s program Sverige möts.

ANNONS

– Det är nervöst och jag tvekade lite om jag skulle vara med, men mina åsikter är inget jag skäms för och det är viktiga frågor, och så har jag svårt att säga nej.

I och med medverkan i Sveriges mästerkock har Christian Palmén blivit något av ansiktet utåt för alla Ica-handlare. Hans bild är att han och de andra får ta emot mycket kritik, oftast oförtjänt.

– Jag kan inte prata för alla Ica-handlare i Sverige men det generella är att Ica-butiker har rekorddålig lönsamhet just nu.

”Inte vårt ansvar”

Med höga elpriser, dyrare inköp och den höga inflationen så menar Christian Palmén att prishöjningarna i butiken är nödvändiga för att de ska gå runt.

– Som exempel har vår elräkning i butiken gått upp med runt en halv miljon kronor. Vi höjer faktiskt priserna mindre än vad som egentligen är nödvändigt, säger han.

Några billigare matpriser är inte i sikte. Tvärtom tror Christian Palmén att priserna kommer fortsätta öka. Han menar dock att det för de flesta är en fråga kring hur man prioriterar vad man ska lägga pengarna på.

– Sedan finns det såklart de som svälter här i Sverige – även om det är ovanligt. Men man kan inte lasta privata näringsidkare för att vi tvingats höja priserna nu när inflationen är hög och elpriserna höga. Det är ett samhällsproblem på högre nivå och inte vårt ansvar, säger Christian Palmén.

ANNONS

Finansministern kallar till sig matjättarna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar till sig matjättarna efter den senaste inflationssiffran.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, säger hon till TT.

Svantesson tänker kalla till sig matjättarna så snart som möjligt i skuggan av SCB:s senaste siffra om att matpriserna, inräknat alkoholfria drycker som kaffe och läsk, stigit med 21 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Svantesson.

Livsmedelsmarknaden domineras av Ica, Axfood och Coop där Ica är klart störst.

Christian Palméns två bästa spartips

• Köp grönsaker efter säsong

”Paprikan har blivit något av en symbol för de höjda priserna, men det är inte säsong för den nu, då kanske man inte måste köpa det. I stället kan man köpa råvaror som vitkål, potatis eller lök som har säsong nu.”

• Ät upp allt du köper

”Runt 30 procent av det som köps slängs. Ät upp hela brödet även om det blivit lite tråkigt, ta vara på tacosåsen som blir över i en sås eller en soppa, och kläm ur det sista ur yoghurtpaketet. Där kan man spara mycket pengar.”

LÄS MER:Historisk ökning av matpriserna senaste året

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS