Inget bragdguld till Trollhättan

Varken Kristian Karlsson eller Nils van der Poel tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld. Istället gick utmärkelsen till hopplandslaget i ridsport efter deras OS-guld.
– Det är jättekul för mig och jättekul för sporten, säger Peder Fredricson till Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Senast någon från Trollhättan fick bragdguldet var 1977. Då var det Frank Andersson som fick utmärkelsen, men i år fanns det chans att det skulle hända igen.

Både skridskostjärnan Nils van der Poel och pingisvärldsmästaren Kristian Karlsson var nominerade till att få priset.

Nils van der Poel efter sin sanslösa bedrift på VM i Nederländerna där han tog VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter och slog i samma veva ett nytt världsrekord på den längre distansen.

Där och då chockade van der Poel det svenska idrottsfolket då han relativt nyligen återvänt till skridskosporten och förväntningarna var därför inte alltför höga, men det stoppade inte Trollhätteskrinnaren från att knäcka övriga världseliten och notera den snabbaste tiden på 10 000 meter någonsin.

ANNONS

Kristian Karlsson nominerades för sin bedrift tillsammans med Mattias Falck där dubbelparet tog VM-guld i Houston , vilket var det första svenska VM-guldet i pingisdubbel på 30 år.

”Jättekul för sporten”

Karlsson och Falck slog ut flera av de topprankade dubbelparen på vägen dit och knäckte sedan ett sydkoreanskt par i finalen med 3–1 i set efter att Kristian Karlsson räddat en av koreanernas setbollar i det fjärdesetet med en otroligt välslagen forehand, vilket ledde till att man kort därefter kunde säkra titeln.

Men när Svenska Dagbladet under tisdagen offentliggjorde var årets bragdguld skulle gå stod det klart att varken Nils van der Poel eller Kristian Karlsson skulle ta hem det.

Istället gick utmärkelsen till det svenska hopplandslaget för deras OS-guld i lagtävlingen i Tokyo. Det svenska laget som bestod av Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.

– Det är jättekul för mig och jättekul för sporten, för de ridklubbar och ridskolor som får erkännandet. Det betyder mycket, säger Peder Fredricson till Svenska Dagbladet i samband med tillkännagivandet.

Den svenska trions OS-guld var Sveriges första i laghoppning sedan 1924.

Bragdguldet utses av Svenska Dagbladets bragdnämnd bestående av 14 personer där bland andra idrottsprofilerna Mats Sundin, Anette Norberg och Tomas Brolin ingår.

ANNONS

De tio senaste vinnarna av Bragdguldet

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Tove Alexandersson, orientering

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Therese Alshammar, simning

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS