Julmässan som blivit tradition

Det är tio år sen julmässan vid Kobergs slott arrangerades första gången. Varje år besöker upp emot 14 000 mässan. För många har det blivit en tradition i julförberedelserna.

ANNONS

"Falukorv! Falukorv, 85 procent kött!". Det är Magnus Töllborn, som säljer korvar och andra charkuterier, som ropar. Därmed sätts stämningen direkt och när han börjar dra i kedjorna av prinskorv går tankarna snabbt till en gammaldags Astrid Lindgren-miljö. Han står utanför den stora ladugården på gården framför där Kobergs slott tornar upp sig. Innanför dörren möter den karaktäristiska ladugårdsdoften besökarna. Några steg in känns även en stark doft av ull. Där sitter Vibert Nilsson och syr tofflor. – Det är så mysigt folk här och bra miljöer. Förr mjölkade de kor här och nu turister, säger Vibert med glimten i ögat. Han kommer från Gotland, där han och frun har sina 350 får. – Det är roligt att folk ser vem det är som gör grejerna. Att kunderna får ett ansikte på oss och vi på dem, säger Vibert. Lite längre in i ladugården med hantverk står systrarna Lisbet och Lena Wannberg och tittar på hantverk i trä. De kommer från Boråstrakterna och för dem har det blivit en mysig tradition att åka till Koberg. – Maten är det intressanta, det går ju åt, säger Lena och skrattar. Här finns allt för att både julpynta hemmet och fylla julbordet; kransar, julbockar, tomtar, ostar, glögg och marmelader. Och inte minst, godsaker. – Det är de brända mandlarna som säljer bäst, säger Sara Altvall, som säljer nötter och kola. Det finns en stor yrkesstolthet på mässan. Kanske är det för att det allra mesta görs av personerna bakom disken. Alla berättar gärna om hur tomten har tillverkats, vilket material som använts och så vidare. Eller om var grisen till skinkan är uppfödd. – Det är jag och min familj som gör tomtarna. De är väldigt personliga, det finns inte två likadana, säger Yvonne Hellqvist, som står bakom kanske mässans största tomteparad. Julstämningen infinner sig snabbt, trots regn och rusk ute. Men det verkar inte bekomma varken utställarna eller besökarna. – Smaka en falukorv, säger Magnus Töllborn igen och sträcker fram en bit på knivspetsen. När mannen som bjuds tackar nej kommer en snabb replik: – Jasså, du kör! skämtar Magnus. En som däremot både provsmakar och handlar med sig ett kilo prinskorv är Birgit Andersson. Hon är en av få TTELA träffar på mässan som inte kommer långväga ifrån, hon bor i Grästorp. – Jag och min väninna brukar komma hit. Det är mest mat vi handlar, prylar har en ju så att det räcker, säger hon. Ett ständigt sorl hörs inne i ladugården, både i delen där hantverken finns och i delen med mat. Då och då bryter ett skratt fram från de övriga rösterna. Det är mycket folk och trångt i gångarna på sina ställen. Men de som har varit här förr är överens: i dag, lördag, är det som allra mest folk. – Det är trevligt när det kommer så mycket folk, säger Vibert Nilsson. Mässan öppnade i torsdags och håller öppet till och med söndag. Mässan brukar ha 11 000 – 14 000 besökare varje år.

ANNONS
ANNONS