Kassava farlig om den tillreds fel

#THN#Kassava är en grönsak som nyligen fått mycket uppmärksamhet. Om den inte tillagas på rätt sätt kan den leda till förgiftning och i värsta fall döden. Kassava är svår att få tag i men butiker i Trollhättan har salufört den. På Willys beslöt man i går att bara sälja kassava på beställning.

ANNONS
|

Kassava är en viktig basföda i många tropiska länder. Men det gäller att veta hur den ska tillagas.

Den får inte ätas rå eller fel tillagad eftersom den innehåller ett cyanidliknande ämne som kan ge förlamning och i värsta fall leda till döden.

Enligt Livsmedelsverket finns rapporter om dödsfall från flera afrikanska länder och i förra veckan avled 28 skolbarn på Filippinerna efter att de ätit kassava som troligen tillagats på fel sätt.

I Sverige är kassava ännu en ganska sällsynt grönsak. Färska rötter kan finnas i välsorterade importbutiker och livsmedelsbutiker. Även kassavamjöl och gryn kan finnas.

Av de större livsmedelsbutiker i området som tidningen har pratat med är det bara Willys på Håjum som för tillfället har kassava inne.

ANNONS

Enligt Ica Maxi och Obs är grönsaken svår att få tag på och det är länge sedan de hade den till försäljning. Båda hade då anvisningar på hur den bör tillagas.

På Willys beslöt man igår att inte längre sälja kassava öppet i butiken.

- Man får ju tro att de som köper kassava vet hur den ska hanteras, men risken finns att någon som inte känner till den vill prova. Därför har vi bestämt att bara sälja den på beställning hädanefter, säger butikschefen Daniel Pettersson.

På Livsmedelsverket har man tagits lite på sängen när det gäller kassava. Därför finns det inga officiella rekommendationer angående grönsaken.

Men Helena Hallström, toxikolog på Livsmedelsverket, tycker inte att kassava ska sluta att säljas.

- Rent sunt förnuftsmässigt tycker jag det vore synd. Däremot vore det bra om man ger information om tillagningen i butikerna, säger hon.

Hon påpekar att det finns olika typer av kassava. En bitter, giftigare variant som kräver mycket tillredning för att kunna ätas. Bland annat ska den ligga i blöt flera dagar.

Det finns också en mildare variant som det räcker att koka, steka eller rosta.

Hon har hört sig för bland grossister och enligt dem är det den milda varianten som importeras till Sverige.

ANNONS

Fakta Kassava

Kassava kallas även maniok, tapioca och yuca. Det finns både milda (söta) och bittra sorter. Alla innehåller dock cyanidliknande ämnen och kassava ska därför alltid tillagas innan den äts. I de milda sorterna försvinner giftet vid kokning, stekning eller rostning. De bittra måste tillredas ytterligare för att giftet ska försvinna.

Knölarna kan skalas och kokas hela eller i mindre bitar. Kokt kassava äts ofta som tillbehör till kött-, fisk- och grönsaksrätter.

Om kassavan inte avgiftats tillräckligt får den som äter roten alltför höga halter av cyanid. Det kan leda till förlamning och i värsta fall döden.

ANNONS