Katten Lasse promenerar till köpcentrumet – varje dag

Han är 12 år och beskrivs som snäll, social och tycker om att åka bil. Varje dag promenerar han till sina favoritaffärer på Överby där han har blivit något av en kändis.
– Personer som ser honom där skjutsar hem honom. Men ibland hämtar jag honom från andra stadsdelar, säger Elin Karlsson. TTELA har träffat Lasse, den rödhåriga charmiga bondkatten, i hopp om att kunna gå i hans tass-spår. Från Björndalen till Överby.

ANNONS
|

Han börjar så smått bli ett känt namn, framför allt i kattvärlden. Allt accelererade efter att matte, Elin Karlsson, la ut ett inlägg på sociala medier med en bild på Lasse, och en önskan om skjuts hem om någon ser honom på Överby.

– Jag var tvungen. Jag vet inte hur många gånger jag har hämtat honom i olika stadsdelar. Nu kör allt fler hem honom, säger hon.

Vi träffar Lasse i bostaden i Björndalen. Här bor även bondkatten och innekatten Nisse, som ser exakt ut som Lasse. Här bor också matte, husse och familjens tre barn, 6, 7 och 10 år gamla.

ANNONS

– I dag är Lasse arg och väldigt irriterad, förklarar Elin, när TTELA kommer innanför dörren.

Dagens sinnesstämning beror förstås på mediebesöket, att han på grund av det har varit tvungen att hålla sig inomhus hela förmiddagen. Något som kan få vem som helst på dåligt humör. Framför allt om man är katt och är van att gå ut när man vill och hur länge man vill. För Lasse betyder nämligen friheten – precis allt.

Innekatt från början

Fram tills han var två år var han en innekatt, men har sedan dess vidgat sina vyer. Numera promenerar han till Överby stort sett varje dag. Framför allt besöker han butikerna på den nyare delen av området. Men han går aldrig in utan håller sig vid entrén.

– Till en början gick han till Jureskogs, men nu går han också till Blomsterhallen, Biltema, Jysk och Eko. Om han inte har visat sig hemma på länge ringer jag butikerna och frågar om han är där. Personalen vet mycket väl vem han är. Vi brukar också ta ett varv med bilen för att se om vi ser honom.

Givetvis är husse och matte väl medvetna om att han kan råka illa ut, till exempel i en olycka. Vägarna han passerar är trots allt väldigt trafikerade.

ANNONS

– Vi vet att han kan bli påkörd, och har pratat med barnen om det också. Men skulle det hända tänker vi att han har haft ett långt, fritt liv. Vi skulle aldrig kunna stänga in honom, då mår han inte bra. Vi vill ju att han ska ha det gott, säger Elin.

Sedan länge är han chippad, och många gånger har de försökt att sätta ett halsband på honom. Även sådana med GPS utan att lyckas. De vanliga tar han av sig och de med sändare är för klumpiga.

– Till slut hittade vi ett som funkar bra. Där står alla kontaktuppgifter till oss, så de som hittar honom kan ringa.

Social och tycker om att åka bil

Men efter inlägget på sociala medier, om Lasses promenader, får han ofta skjuts hem av olika personer som släpper av honom utanför huset. Dessutom delas inlägget flitigt i olika kattgrupper på Facebook, som matte då går med i.

– Han börjar bli en riktig kändis, säger Elin och skrattar. Hon fortsätter:

– Han är social och tycker om att åka bil, det är nog därför det fungerar så bra.

TTELA vill såklart ta rygg på Lasse när han släpps ut för första gången den här dagen. Förhoppningen är att han leder oss på ”sin väg” till butikerna på Överby. Oftast går han cykelvägen ner, vilar en stund på en bänk, och fortsätter sedan till köpcentrumet.

ANNONS

Men Lasse är inte på humör. Efter en rivstart ut sätter han sig ner. Med vinden i pälsen och nosen i solen njuter han för fullt – och bara andas.

Jakten går i cirklar

Sedan går det fort.

Lasse tar fart och springer rakt in i skogen, upp på kullar, ner i vattendrag. Leker med pinnar under träd, vässar klorna och balanserar på stockar. Fotografen kämpar för att få en stillbild men Lasse nonchalerar alla försök och vägrar titta in i kameran. Han är heller inte så pigg på att bli filmad. I stället får han med sig TTELA:s team allt djupare in i skogen. Där trasslar fotografen in hörlurssladden i ett grenverk och trampar i något djurs exkrementer.

Lurigt kisar Lasse mot fotografen när denne försöker rädda sina skor och reda ut sladdarna utan att tappa fotfästet. När ljudet från bilar kommer närmare tänds hoppet om att kanske Lasse trots allt leder oss mot målet. Men han har andra planer.

I efterhand inser vi att det enda han ville var att bli av med oss. Och vi gick rakt i fällan.

Efter att ha irrat runt ett bra tag förstår vi att jakten går i cirklar. Uppdraget skulle kunna ta hela dagen, vi ger upp.

ANNONS

När vi tar sikte på Lasses bostad slår han plötsligt följe med oss, hela vägen hem. Innan vi vet ordet av sätter sig katten utanför dörren och matte släpper in honom.

– Oj då, redan tillbaka, säger Elin förvånat och Lasse smiter in.

En stund efter vi lämnat bostadsområdet går Lasse ut igen. Givetvis tar han promenaden på cykelvägen som han brukar, mot Överby och till en av sina favoritaffärer.

– De ringde senare på eftermiddagen från Eko och sa att han var där, så jag hämtade hem honom, berättar Elin och skrattar.

ANNONS