Killarnas insats för ugglan hyllas: ”Är också ett liv”

Sjuntorpskillarnas promenad under rasten tog plötsligt en oväntad vändning när de sprang på en skadad uggla i skogen. Nu hyllas deras insats.
– Man måste göra någonting, vi kände ju att ugglans liv är också ett liv, säger Mattis Gustafsson, 15.

ANNONS
|

Det var på onsdagen som niondeklassarna Mattis Gustafsson, Neo Kuronen och Måns Berkelund hade rast och tog en skogspromenad för att fördriva tiden.

Oväntat stötte de på en uggla.

– Den bara satt där på marken och chillade. Vi tänkte att vi kunde gå fram och klappa den. Den rörde sig lite, men reagerade inte så mycket, berättar Mattis Gustafsson som tillsammans med kompisarna förstod att det inte stod rätt till med den.

Uppmaningen: Ring djurambulansen

De ringde en lärare för att be om råd, som i sin tur hänvisade till Fågelcentralen där de fick kontakt med en fågelexpert. Killarna skickade bilder på ugglan till henne, och hon gjorde bedömningen att ugglan, som visade sig vara en kattuggla, behövde få vård.

ANNONS

– Den kunde inte öppna ögonen och hade blod på näbben. Hon sa att vi skulle ta med den till skolan och ringa djurambulansen. Så vi la den i en plastpåse, det låter kanske lite brutalt men vi hade inget annat. När vi kom till skolan la vi den i en kartong, så den hade det bra, säger Mattis.

I väntan på djurambulansen döpte killarna ugglan till Magnus – efter Magnus Uggla. Och ugglan blev lite av en snackis på skolan.

– Det var många som ville komma och titta, säger Mattis.

Ugglan kunde inte räddas

När djurambulansen kom och hämtade ugglan fortsatte skoldagen för killarna. Djuret fördes till Fågelcentralen i Göteborg, som tar hand om skadade vilda fåglar, för en bedömning.

Ugglan var dock så illa däran att den inte kunde räddas.

– Den fick tyvärr somna in, säger viltrehabiliteraren Sofie Jonsson, som jobbar på Fågelcentralen.

Hon berättar att den hade så svåra skador på halsen, förmodligen orsakade av ett djur, att den inte kunde svälja. Till slut hade den dött av svält. Nu hyllar Sofie Jonsson Sjuntorpskillarnas insats – som kunde korta djurets lidande.

– Det är tack vare personer som dem som vilda djur kan få hjälp. Jag pratade med killarna i telefon och de klarade detta galant. Men det är alltid tråkigt när man inte kan hjälpa fåglarna upp på vingarna igen, säger hon.

ANNONS

Mattis Gustafsson tycker det är tråkigt att ugglan inte kunde överleva, men är ändå glad att han och vännerna gjorde en insats för den.

– Det är ju ändå skönt att det slutade där, i stället för mer lidande, säger han.

ANNONS