Gruppledarna för samtliga partier i kommunfullmäktige har träffat en överenskommelse med anledning av covid-19.
Gruppledarna för samtliga partier i kommunfullmäktige har träffat en överenskommelse med anledning av covid-19.

Kommunfullmäktige i Trollhättan bantas

Coronautbrottet och restriktionerna som följer i virusets spår gör att kommunfullmäktige i Trollhättan bantas tillfälligt.

ANNONS
|

Gruppledarna för samtliga partier har kommit överens om att minska antalet ledamöter i fullmäktige från 61 till 31 under den närmaste tiden.

– Huvudskälet är att vi ska säkra beslutsmässigheten, säger Gert-Inge Andersson, kommunfullmäktiges ordförande.

Motioner skjuts fram

Förändringen innebär följande mandatfördelning: Socialdemokraterna 12, Vänsterpartiet 2, Miljöpartiet 2, Moderaterna 6, Centerpartiet 2, Kristdemokraterna 1, Liberalerna 2 och Sverigedemokraterna 4.

I ett pressmeddelande framgår att gruppledarna även har träffat en överenskommelse om att interpellationer, enkla frågor och motioner inte ska behandlas under vårens möten utan skjutas fram till hösten.

– Det är ett exceptionellt beslut och det får inte bli någon vana. Men det är viktigt att alla hjälps åt att hålla ner smittspridningen. Alla gruppledare var positiva till detta, så det känns bra, säger Gert-Inge Andersson.

ANNONS

Behåller ersättning

Tanken är att alla ledamöter i kommunfullmäktige fortfarande ska få ersättning för mötet, förutsatt att de följer med och tittar på sändningen live, via webben.

– Det känns viktigt att alla som har ett uppdrag i fullmäktige är fortsatt med, även om de inte sitter i beslutsställning.

ANNONS