Rök uppstod när en nödgenerator på ett fartyg i slussarna slogs på efter en lättare påstötning mot ett räcke vid sidana av slussen.
Rök uppstod när en nödgenerator på ett fartyg i slussarna slogs på efter en lättare påstötning mot ett räcke vid sidana av slussen. Bild: Läsarbild

Kraftig rök från fören på fartyg

Ett fartyg på väg ner genom slussarna rände in i ett räcke vid 10-tiden på söndagen.

ANNONS

Hos Sjöfartsverket bekräftas incidenten på eftermiddagen. Fartyget är på väg söder ut från Vänern via Göta älv och mot Göteborg. Från en av de nedre slussarna hördes, enligt personer som var på promenad i området, en smäll. Fartyget som låg i slussen började strax där på ryka närmare fören.

Sjöfartsverkets presstjänst uppger att fartyget för en kort stund ska ha förlorat styrningen i samband med att is for in i bogpropellern. Fartyget ska då ha touchat in i ett räcke och det var när nödgeneratorn slogs på som det började ryka ordentligt.

– Men det var inget allvarligt och det kan bildas rök när nödgeneratorn startar. Efter en inspektion för att se om det uppstått skador på skrovet, vilket det inte hade, och efter klarsignal från Transportstyrelsen dit alla incidenter på sjön rapporteras kunde fartyget åka vidare, säger man hos Sjöfartsverket.

ANNONS

Alla fartyg som passerar Trollhätte kanal lotsas. Under dagens påstötning drabbades ingen annan båttrafik, enligt Sjöfartsverket.

ANNONS