Monica Hanson (S) valdes till oppositionsråd vid ett medlemsmöte på måndagskvällen. Bilden är från valnatten.
Monica Hanson (S) valdes till oppositionsråd vid ett medlemsmöte på måndagskvällen. Bilden är från valnatten. Bild: Joachim Flodin

Monica Hanson (S) vald till nytt kommunalråd

Monica Hanson ska få leda det socialdemokratiska oppositionsarbetet i Trollhättan. Ett medlemsmöte tog beslutet under måndagskvällen om partiets kommunalrådsplats.

ANNONS

– Jag är tacksam och stolt. Det blir en annorlunda roll att axla i opposition, men jag ser fram emot att fortsätta att driva socialdemokratisk politik med fokus på jämlikhet för invånarnas bästa, säger hon i ett pressmeddelande.

I majoritet har Socialdemokraterna i Trollhättan haft två kommunalråd, Paul Åkerlund, avgående ordförande för kommunstyrelsen och Monica Hanson. Efter många år i hetluften väljer Åkerlund nu att lämna posten som kommunalråd för andra politiska uppdrag.

Nytt att vara i opposition

– Att vara i opposition är helt nytt för oss socialdemokrater i Trollhättan. Då behövs också nytänkande och delvis nytt manskap, men det är också viktigt att ha med sig den erfarenhet och kunskap som följer med att styra en kommun. Med Monica som oppositionsråd får vi båda dessa, säger Paul Åkerlund.

ANNONS

Han kommer finnas kvar i politiken, men i en ny roll.

– Att helt sluta med politik har aldrig varit aktuellt för mig. Det finns fortfarande så mycket jag brinner för och vill förbättra, inte minst när det gäller jobben, rättvisan och jämlikheten. Och nu, med det brunblå styre som landet har fått och det högerstyre som ska råda i staden, är de frågorna särskilt viktiga att bevaka, säger Paul Åkerlund.

Vill satsa på föryngring

Socialdemokraterna kommer också att förändra partiets representation i styrelser och nämnder.

– Den förnyelse vi vill ha gäller på alla nivåer. Vi ska ta vara på den stora kompetens som finns i partiet, men vill samtidigt satsa på föryngring. Vi har många duktiga unga och några av dem kommer att ta plats och ge ytterligare perspektiv, säger Moez Dharsani, ordförande för Trollhättans Arbetarekommun.

Partiets förslag till vice ordförande och ledamöter i nämnder, styrelser och utskott kommer att presenteras vid kommunfullmäktigemötet i december.

I valet fick Paul Åkerlund 587 personröster medan Monica Hanson fick 653.

LÄS MER:Hansson kryssade sig förbi Åkerlund: ”Beror på hatkampanj under många år”

LÄS MER:Samlad opposition i Trollhättan

LÄS MER:Därför har oppositionen mer att vinna på enighet

LÄS MER:TTELA direktsänder debatt om tryggheten i Trollhättan

ANNONS