Kristoffer Larssons kontrakt med Sweden Svea Apartment i Trollhättan sades upp. Nu vet han inte om han får hyra av Castellum i stället.
Kristoffer Larsson är en av alla hyresgäster vars avtal sades upp med omedelbar verkan. Nu undrar han vart han och hans barn ska ta vägen. Bild: Heino Ollin

Nära 100 hyresgäster i Trollhättan kan kastas ut på gatan

Barnfamiljer och studenter i Trollhättan står utan hyresavtal efter att hyresvärden och fastighetsägaren har brutit sitt kontrakt.
Nu vet inte hyresgästerna om – eller när – de måste flytta.
– Jag kan ta en presenning och lägga mig ute i skogen. Men mina barn går ju i skola här, det är de som blir drabbade hårdast, säger Kristoffer Larsson.

ANNONS
|

Onsdag den 5 juni landade brevet i 83 brevlådor i Swedenborgs center på Lasarettsvägen 9 i Trollhättan. ”Ditt hyresavtal med Sweden Svea Apartment är härmed uppsagt med omedelbar verkan”, stod det.

Många blev chockade. De hade betalat sina hyror i tid och de hade inte misskött lägenheterna. Anledningen var att deras hyresvärd Svea Apartment beviljades företagsrekonstruktion den 6 maj, eftersom bolaget inte kunde betala sina skulder.

TTELA har träffat flera oroliga hyresgäster. En är lättad då han snart ska flytta ändå. En doktorand från ett asiatiskt land flyttade in för en vecka sedan och förstår inte vad som pågår.

ANNONS
Brevet från Sweden Svea Apartment AB som hyresgästerna på Lasarettsvägen 9 i Trollhättan fick. All vidare kontakt ska ske med Castellum, står det.
Brevet som hyresgästerna fick den 5 juni.

En annan doktorand fick brevet dagen innan han skulle resa till Afrika. Han ska komma tillbaka i augusti och vet inte om han har kvar sin lägenhet då.

– Jag är superstressad och har gett de viktigaste sakerna till en vän så att jag inte blir av med dem i alla fall, säger han.

Många barnfamiljer kan bli bostadslösa

En annan som fick brevet är Kristoffer Larsson.

– Jag blev skitförbannad. Nu har jag kämpat för att få tag i en lägenhet och det lät som att det skulle vara jättebra, säger han.

Kristoffer Larsson har haft svårigheter med att få tag i en lägenhet då han har skulder hos Kronofogden, så han oroar sig för vad som händer om han måste flytta. Han har barnen hos sig varannan vecka och vet inte vad han ska göra ifall det blir så.

– Jag kan ta en presenning och lägga mig ute i skogen, eller åka upp till någon släkting i Västmanland och sova hos dem. Men mina barn går ju i skola här, det är de som blir drabbade hårdast. Måste vi flytta får de skiljas från sin kompisar, säger han.

Enligt hyresgästerna är det många barnfamiljer i huset. TTELA har pratat med ytterligare en pappa, som inte vill medverka med sitt namn. Han har bott i huset med sin familj i tre månader.

ANNONS

– Jag försöker ju lugna ner familjen, men det är ju en panik inom mig. Det är helt sjukt. Ska man börja packa nu liksom?

Swedenborg center Trollhättan.
Lägenheterna finns i Swedenborg center – i gamla lasarettet. Bild: Yvonne Olsson

Svea Apartment har hyrt flera våningar i huset av fastighetsägaren Castellum. Svea har i sin tur hyrt ut lägenheter till privatpersoner, som därmed sitter på ett andrahandskontrakt.

I brevet från Svea Apartment står det att all vidare kontakt ska ske med Castellum. De hänvisar vidare till rekonstruktören, som i sin tur hänvisar vidare till Svea.

– Det känns som att ingen vill ta ansvar för vad de har ställt till med, säger Kristoffer Larsson.

Nu hoppas han och övriga hyresgäster att fastighetsägaren Castellum ska ta över kontrakten och att de får hyra i första hand.

Rekonstruktören: ”Förstår inte vad de vill”

När TTELA kontaktar Svea Apartments vd Wissam Chaabi hänvisar han frågorna till Castellum.

Däremot svarar Stefan Skeppstedt på Ackordscentralen, som har hand om Svea Apartments rekonstruktion. Han är tydlig med att han inte fattar några beslut åt Svea, utan att hans uppdrag snarare är att vara rådgivare åt bolaget.

Han menar att Svea Apartment har rätt, enligt lagen om företagsrekonstruktion, att bryta sitt avtal med Castellum på ett abrupt sätt eftersom de är i rekonstruktion. Detta har Svea gjort, bland annat för att de inte har kunnat betala sina hyror under en längre tid.

ANNONS

– Då har man inga lägenheter att hyra ut och då har man ju fått säga upp alla hyresgäster, säger Stefan Skeppstedt.

Men i hyresgästernas avtal står det att de är tre månaders uppsägningstid för båda parter. Menar du att rätten i lagen om företagsrekonstruktion trumfar det?

– Det vet jag inte riktigt, utan det blir väl en fråga för hyresgästerna gentemot Svea och mot Castellum. Svea har ju inte velat ha det så här men det har blivit så eftersom dialogen med Castellum tyvärr inte har varit konstruktiv. Det här är verkligen ingen lösning som Svea har velat ha, säger Stefan Skeppstedt.

Han menar att Sveas hyresgäster hamnar i kläm eftersom Castellum inte går med på att ta över kontrakten med hyresgästerna eller ta över de tomma lägenheter som finns i huset, alternativt att hyresgästerna får betala hyra till Castellum under uppsägningstiden.

– Man behöver sätta sig med Castellum eftersom man har en situation som inte är acceptabel för hyresgästerna. Men i dialogen med Castellums advokater i Stockholm har det tyvärr inte gått att komma framåt, säger Stefan Skeppstedt.

– Jag förstår faktiskt inte riktigt vad det är de vill, tråkigt nog. Det är inte lätt att förhandla då.

ANNONS

Castellum: ”Vi har inte sagt upp avtalet”

Enligt Castellum har inte Svea sagt upp avtalet på ett korrekt sätt, och därför gäller fortfarande avtalet dem emellan. Lena Stridsberg Nilsson, marknadsansvarig hos Castellum, menar att de just nu för en dialog för att komma överens. Hon är tydlig med att det är Svea som har sagt upp avtalet med Castellum, och inte tvärtom.

”Svea har kommit med förslag som Castellum inte kunnat acceptera, men nu har vi ett nytt förslag som vi diskuterar”, skriver hon i ett mejl.

Vilket ansvar har Castellum gentemot hyresgästerna?

”Castellum har ingen avtalsrelation med de som bor i lägenheterna. Den är mellan Svea och de boende”.

”Castellum har inte sagt upp avtalet och är mycket måna om att hitta en bra lösning för alla parter och arbetar aktivt med det”, skriver hon vidare.

TTELA ringer upp Lena Stridsberg Nilsson för att få ett tydligare svar på vad som gäller för Sveas hyresgäster framöver.

Har Castellum några planer på att ta över hyresavtalen eller skriva nya kontrakt med Sveas hyresgäster?

– Det är för tidigt att säga, vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede, säger Lena Stridsberg Nilsson.

Nya avtal veckor innan rekonstruktionen

Kristoffer Larsson började ana oråd redan innan han hade flyttat in. Efter att han kontaktade Svea Apartment tog det bara några dagar innan han fick veta att de skulle skicka över ett kontrakt. Sen dröjde det en månad.

ANNONS

När kontraktet väl kom såg det inte ut som de hade kommit överens om. I stället för 5 500 kronor låg hyran på drygt 7 000 kronor.

– Jag hörde av mig och de sa att de skulle fixa det. Men jag kände väl på mig att de hoppades på att jag skulle missa det och skriva på.

Hyresgästerna i Swedenborg center i Trollhättan riskerar att bli utkastade.
Svea Apartment kändes opålitliga från start, enligt Kristoffer Larsson. Bild: Heino Ollin

Han skrev till slut på kontraktet den 29 april och flyttade in den 1 maj – fem dagar innan rekonstruktionen startade. En månad senare sades avtalet upp.

Visste du om att de var i en rekonstruktion?

– Nej. Det hade de ju kunnat informera om så att man i alla fall hade haft det i bakhuvudet, så att man hade kunnat söka annat för säkerhets skull, säger Kristoffer Larsson.

Generellt tycker han, och flera andra hyresgäster som TTELA har pratat med, att Svea Apartment har varit en strulig hyresvärd som inte har svarat när det har varit problem.

– Jag börjar ju förstå mer och mer varför det har varit så efter att det här brevet damp ner. Det känns som att de har vetat om det hela tiden och skjutit problemet framför sig, säger Kristoffer Larsson.

ANNONS

Sweden Svea Apartment AB har tidigare fällts två gånger i hyresnämnden för att ha tagit ockerhyror av sina hyresgäster.

LÄS MER:Mammans hyra ökade 19 procent – på fem månader

LÄS MER:Nära 200 hyresgäster får nya värdar när Eidar säljer hyreshus

ANNONS