Nu är minnesstenen för veteraner invigd

Nu har Trollhättan en minnessten för veteraner. Invigningsceremonin ägde passande nog rum på Veterandagen.

ANNONS
|

Veterandagen – som från och med 2018 är allmän flaggdag – äger rum den 29 maj och i Trollhättan uppmärksammades den på ett speciellt sätt i år.

Nu invigdes nämligen den minnessten som hedrar de utlandsveteraner som gjort insatser – med eller utan vapen – i de fredsuppdrag Sverige efter politiska beslut deltagit i.

Samtidigt påminner stenen också om de som i fredens tjänst fått betala med sina liv.

Trollhättebördige Thomas Roos är medlem i Svenska Veteranförbundet Fredsbaskrarna och han har varit djupt engagerad i arbetet med att ordna en minnessten, med hjälp av Trollhättans stad.

– Kommunen har varit suverän från dag ett, speciellt Christer Olsson som har jobbat stenhårt. Det här betyder jättemycket för oss – hit kan man gå för en stunds eftertanke. Det här är ett fint sätt att hedra våra veteraner, sa Thomas Roos.

ANNONS

Han fick medhåll av Kent Almkvist, som också varit med under arbetet med stenens tillkomst.

– Att ha en plats att gå till är viktigt, och för min del känns det viktigare ju äldre man blir. Dessutom är den här stenen otroligt fint placerad, sa Kent apropå läget på Kyrkstigen, ett stenkast från Trollhättans kyrka.

Under invigningen talade – förutom Thomas Roos och Kent Almkvist – även Svenska Veteranförbundet Fredsbaskrarna Västkusts ordförande Jan Persson Cooper.

Ett antal personer som gjort utlandstjänst närvarade under ceremonin, som även innehöll en tyst minut för de som mist livet.

ANNONS