Den nya podden från TTELA Dokumentär handlar om organiserad brottslighet i Trollhättan.
Den nya podden från TTELA Dokumentär handlar om organiserad brottslighet i Trollhättan. Bild: Andreas Olsson

Polisen om Kronogårdsnätverket: "Finns en hierarki”

Sedan hemlig kommunikation mellan kriminella avslöjats har polisen fått en tydligare inblick i hur den organiserade brottsligheten ser ut. I TTELA:s nya podcast hör vi om Kronogårdsnätverket.

ANNONS
|

– I narkotikans spår finns penningtvätt och kopplat till detta naturligtvis våldsbrott, säger Jenny Wester, som är lokalpolisområdeschef för Östra Fyrbodal.

Den nya podden från TTELA Dokumentär handlar om organiserad brottslighet i Trollhättan.

Flera män med koppling till Kronogården är under våren huvudmisstänkta i flera stora rättegångar som handlar om penningtvätt, vapenbrott och mordförsök bland annat. Detta efter att hemlig kommunikation mellan kriminella avslöjats. Bevisen som åklagarna för fram i de här rättegångarna bygger på meddelanden i det krypterade chatverktyget Encrochat.

– Det är som att polisen har kommit ikapp de kriminella tack vare det här, säger Lars Carlsson.

ANNONS
I polisens förundersökningsprotokoll har utredare från Nationella operativa avdelningen (NOA) analyserat encrochat-kommunikation och gjort en skiss över hur en möjlig hierarki i Kronogårdsnätverket ser ut. Man grundar det på hur de olika aktörerna med sina alias agerar gentemot varandra och vem som verkar ha en högre rang än den andre. Längst upp i rött syns den person som står som slutmottagare av pengarna som hanteras och längst ner och till höger är utförarna.
I polisens förundersökningsprotokoll har utredare från Nationella operativa avdelningen (NOA) analyserat encrochat-kommunikation och gjort en skiss över hur en möjlig hierarki i Kronogårdsnätverket ser ut. Man grundar det på hur de olika aktörerna med sina alias agerar gentemot varandra och vem som verkar ha en högre rang än den andre. Längst upp i rött syns den person som står som slutmottagare av pengarna som hanteras och längst ner och till höger är utförarna. Bild: Polisen

Han är journalist och kriminalreporter på TTELA och medverkar i podden, som också handlar om hur de kriminella nätverken är uppbyggda och hur de samarbetar med varandra.

– Jag vill använda min rätt att vara tyst, säger en av de misstänkta under förhören.

I podden får vi höra utdrag från de misstänktas förhör i tingsrätten och även åklagare samt en av de misstänktas försvarsadvokat.

Nionde avsnittet från TTELA Dokumentär

TTELA Dokumentär om Kronogårdsnätverket är det nionde avsnittet av TTELA:s podd, som fått internationell uppmärksamhet.

– Vårt senaste poddavsnitt i TTELA Dokumentär om vårens massåtal mot gängkriminella i Kronogårdsnätverket har fått en djupt tragisk och obehaglig aktualitet i samband med de eskalerande våldsdåden kopplade till Hjällbonätverket. En näringsidkare utan kriminell bakgrund dödades mitt på dagen i söndags mitt under en pågående polisinsats i Hjällbo, norr om Göteborg, och våldsdåden har tidigare varit flera – trots ökad polisnärvaro, säger Cecilia Frisk som är chefredaktör.

Tidigare poddar har handlat om allt från Vänersborgsmordet till Metallskandalen, assistentmordet och om svårt coronadrabbade Petri Silomäki.

– Varför satsar då TTELA:s redaktion på att berätta i ljud? Jo, för att vi vill kunna erbjuda vår lokala kvalitetsjournalistik till ännu fler. Det ska vara lätt att välja när, var och hur du tar del av våra granskningar och vår rapportering. Med poddarna kan du lyssna på bussen, under dammsugningen, när du lagar mat eller tränar, säger Cecilia Frisk.

ANNONS

Avsnittet finns att lyssna på ttela.se från och med fredagen och hittas där poddar finns. Denna gång är det Emma-Karin Björk, som är redaktör på TTELA, och Mari-Louise Melldahl, som har lång erfarenhet av kriminaljournalistik, som gjort podden. Och fler ljudsatsningar kommer det att bli från TTELA:s redaktionen.

– Jag är stolt över att fler och fler på redaktionen lärt sig att göra så proffsiga poddar, säger Cecilia Frisk.

Fakta: TTELA Dokumentär:

TTELA Dokumentär finns där poddar finns. Sök på TTELA Dokumentär i din spelare eller följ länkarna nedan.

TTELA Dokumentär på Spotify

TTELA Dokumentär på Itunes

TTELA Dokumentär på Google podcast

TTELA Dokumentär på Acast

TTELA Dokumentär på ttela.se

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS