I slutet av april blev Sten Andersson i Lysekil felaktigt dödförklarad efter ett besök på akuten på Näl. Efter veckor av arbete med intensiva myndighetskontakter för att rätta felet försöker han nu se framåt och njuta av livet med sin hund Indy.
I slutet av april blev Sten Andersson i Lysekil felaktigt dödförklarad efter ett besök på akuten på Näl. Efter veckor av arbete med intensiva myndighetskontakter för att rätta felet försöker han nu se framåt och njuta av livet med sin hund Indy. Bild: Alexander Ekström

Sten, 74, dödförklarades av misstag efter "hög belastning” på Näl

När Sten Andersson i Lysekil skulle swisha sitt barnbarn uppdagades det att han blivit felaktigt dödförklarad efter ett besök på akuten på Näl.
– Deras ursäkt ger jag inte så mycket för, den tar fem minuter att skriva ihop, men för mig har detta tagit veckor att få ordning på, säger han.

ANNONS
|

Det var Lysekilsposten som var först med att berätta Stens historia, som alltså tog sin början när han sökte vård på akuten på Näl.

Efter att ha känt sig trött och hängig i slutet av april besökte han först sin vårdcentral i Lysekil, som skickade honom vidare till Näl med konstaterat lågt blodtryck.

– Jag var där några timmar, men hemma igen redan samma kväll. Lördagen efter skulle mitt äldsta barnbarn av fem ha födelsedagsfest som jag då inte kunde vara med på eftersom jag inte mådde bra, men jag försökte swisha pengar, berättar Sten.

Men det gick inte längre att swisha för Sten, då hans bank-ID redan hunnit inaktiveras – vilket uppdagades när han tog kontakt med sin bank på måndagen.

ANNONS

”Utkastad från samhället”

– De sa att jag måste ta kontakt med Skatteverket. Jag tog inte så allvarligt på det först, men det var för att jag inte insåg vilka konsekvenser det skulle bli. Det har varit som att bli utkastad från samhället, suckar Sten, som fått lägga mycket av sin vakna tid de senaste veckorna på olika telefonsamtal och myndighetskontakter:

– Så mycket brev som jag fått den senaste en och en halv veckan har jag inte fått på år, säger han med ett snett leende.

– Som tur är har jag de flesta räkningarna på autogiro, och flera vänner erbjöd sig att låna ut pengar. Bank-ID har varit det jäkligaste att få ordning på och tagit tid, säger den högst vitala 74-åringen, som efter ett helt yrkesliv som skogsarbetare flyttade till Lysekil från Lidköpingstrakten efter pensionen för sju år sedan.

– Sedan har jag ju varit tvungen att åka till polisen och göra ett nytt pass också, berättar Sten vidare, innan han läser innantill från det brev med en ursäkt han fått från sjukvården efter misstaget.

Skyller på ”hög belastning”

I brevet ber verksamhetschefen på akuten på Näl om ursäkt till Sten och skriver att missen berodde på ”hög belastning”; och att det fanns flera personer med snarlika namn som sökt vård den aktuella kvällen.

ANNONS

Efter att en läkare under utbildning gjort missen försökte Näl enligt brevet snabbt kontakta Skatteverket och hindra att det felaktiga dödsfallet registrerades, men utan att lyckas.

– Deras ursäkt ger jag inte så mycket för, den tar fem minuter att skriva ihop, men för mig har detta tagit veckor att få ordning på, säger Sten lakoniskt.

Enligt P4 Väst, som pratat med Skatteverkets verksamhetsutvecklare Jens Lindqvist om Stens fall, dödförklarades 46 personer felaktivt i Sverige under 2022.

Enligt Jens Lindqvist samverkar Skatteverket med Socialstyrelsen och landets regioner för att förebygga att människor felaktigt dödförklaras, vilket vanligen sker efter att läkare blandat ihop personnummer vid inrapportering av dödsfall.

– Det är något vi vill undvika till varje pris såklart, säger Jens Lindqvist.

ANNONS