Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör Trollhättan.
Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör Trollhättan. Bild: Andreas Olsson

SVT tvingas flytta debatt från Kronan

På onsdag sänder SVT det första avsnittet av sitt nya debattprogram ”Sverige möts: Direkt” från Trollhättan. Planen var att sända programmet från Kronan men nu har kommunen satt stopp för detta.
– Det kan väcka oro på Kronogården, säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör, till SVT Nyheter Väst.

ANNONS

Efter att debattprogrammet Opinion live gick i graven vid årsskiftet har SVT satsat på ett nytt format för direktsänd debatt i heta frågor. ”Sverige möts: Direkt” är namnet på det nya programmet där SVT vill flytta diskussionerna utanför studion och istället direktsända från olika platser i landet.

Det första avsnittet sänds på onsdag och ämnet som ska debatteras är segregation och kriminalitet i utsatta områden. Planen var att sända programmet från Kronogården i Trollhättan.

– Varje program sänds från en plats relaterad till ämnet och Trollhättan är en av landets mest segregerade kommuner. Kronogården är en plats där det varit en del oroligheter den senaste tiden, samtidigt arbetar många för att motverka segregation. Några av dem är gäster i vårt program, säger Carin Ahlqvist, redaktör.

ANNONS

”Vi blev överrumplade”

Enligt henne har SVT tidigare kommit överens med Trollhättans stad om att sända debattprogrammet från Kronans bibliotek men med bara några dagar kvar till sändning har kommunen beslutat att ändra plats.

– Vi blev överrumplade av beskedet. Vi har fått förklaringen att valet av plats för vårt program riskerar att stigmatisera området ytterligare. Kommunen har också sagt att de inte kan garantera säkerheten efter att sändningen är slut och vi har lämnat området.

TTELA har sökt stadsdirektör Ulrika Strandroth Frid för en kommentar. Till SVT Nyheter Väst säger hon att hon tog beslutet efter samråd med polis och berörda delar av kommunens verksamhet. Huvudskälen är enligt henne är att direktsändningen inte kunde separeras från övriga verksamheter i lokalen och att det skulle bli svårt att möta det intresse som sändningen skulle skapa.

– Normalt sett har vi ju lokala medier som bedriver journalistik i verksamheten kontinuerligt utan några som helst problem. Det är ju viktigt att alla myndigheter och verksamheter och boende känner sig trygga och kan bedriva sitt arbete i hela staden. Men just ifrån det här programmets upplägg och inriktning ser vi att det kan väcka oro på Kronogården och därför var det bättre att byta från Kronan till N3.

ANNONS

Sänds från N3

SVT har istället erbjudits att sända programmet från N3 på Innovatumområdet. Enligt ett pressmeddelande på Trollhättans stads hemsida har N3 ”bättre förutsättningar att genomföra arrangemanget på ett säkert sätt.”

– Vi är måna om att sändningen ska kunna genomföras på ett bra sätt samtidigt som det ska vara tryggt för både invånare och de kommunala verksamheterna som pågår samtidigt, kommenterar stadsdirektör Ulrika Strandroth Frid.

Programmet sänds inför publik på plats, enligt Carin Ahlqvist handlar det om 70-100 personer som har fått anmäla sig i förväg. Bland de inbjudna gästerna finns bland annat politiker på både riksdags- och lokalnivå, till exempel Nyamko Sabuni (L), Linda Snecker (V), Paul Åkerlund (S) och Lasse Henriksen (SD). Även boende och flera lokala profiler kommer att delta, till exempel Patricia Daoud och Paula Khajo från IFK Trollhättan.

Lamotte inbjuden

Journalisten Joakim Lamotte är också inbjuden att medverka i debatten. Den oberoende journalisten genomförde en livesändning i samband med oroligheter på Kronogården i december förra året. Situationen spårade ut och blev våldsam när ungdomar på platsen började skjuta raketer och kasta bangers mot polisen.

Hur hanterar SVT risken att oroligheter uppstår i samband med debatten?

– När vi är ute och direktsänder är vår säkerhetsavdelning alltid involverad så att vi kan garantera säkerheten för medverkande och personal. Joakim Lamottes sändning från Kronogården hade föregåtts av två dagars upplopp. Det blev ganska infekterat efter sändningen och nu är han tillbaka för att möta lokalpolitiker och boende, säger Carin Ahlqvist.

ANNONS

LÄS MER:Situation spårade ur när Lamotte besökte Kronogården – journalister hotades

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS