Tonåringarnas extraknäck – umgås med äldre: ”Älskar det”

Vården saknar personal. De yngre vill ha extrajobb, de äldre vill ha mer aktiviteter och fler som hinner sitta ned och prata. Projektet Ung Omsorg låter yngre tonåringar i Trollhättan prova på att jobba inom äldreomsorgen.
– Jag har lärt mig jättemycket sedan jag började här, säger Mihane Avazi som är en av de 89 som nu jobbar varje helg.

ANNONS
|

Varje lördag går tonåringarna Ikran, Louna, Leontina, Mihane och Asma till jobbet på äldreboendet Lantmannavägen 102. För Lisbeth, Morgan, Berit och de andra som bor där betyder det ett par timmar med aktiviteter som annars inte hade varit möjliga.

– Det är roligt. Det blir lite ombyte, säger Birgit som njuter i solen under en paus på den promenad som är denna lördagens aktivitet.

Andra gånger har det blivit sällskapsspel, spastund, dans, bowling och bingo. Man går efter vad de äldre vill. Ibland vill några kanske bara sitta ute och njuta och andra stanna inne och fika och prata. Men dagens promenad har lockat med sig många av de äldre och många ur den ordinarie personalen får därmed också följa med.

ANNONS
Fatima Charafi berättar att Anna, 103 år, älskar att sitta i solen och bara njuta.
Fatima Charafi berättar att Anna, 103 år, älskar att sitta i solen och bara njuta. Bild: Karin Engqvist

– Det här är vår fina Anna som fyllde 103 år nu i maj. Hon älskar solen, säger undersköterskan Fatima Charafi och strålar ikapp med Anna när Lisbeth som tagit plats på en bänk plötsligt brister ut i sång:

”Vilken härlig dag ha-ha-ha-ha

man blir härligt glad-hå-hå-hå-hå

Hela livet ler ha-ha-ha-ha

kan ej önska mer åh-åh-åh-åh

Alla pojkar små hå-hå-hå-hå

blir så söta då hå-hå-hå-hå”

Plötsligt brister Lisbeth ut i sång. Ikran Hussein och Asma Nuur får ofta njuta av hennes sånger när de kommer varje lördag.
Plötsligt brister Lisbeth ut i sång. Ikran Hussein och Asma Nuur får ofta njuta av hennes sånger när de kommer varje lördag. Bild: Karin Engqvist

Just sångstund har de inte haft på programmet än, men Lisbeth brukar alltid bjuda på sång, berättar ungdomarna medan Lisbeth ler stort.

För dem betyder extrajobbet insyn i en sektor som skriker efter personal, viktiga erfarenheter och gemenskap med en annan generation.

– När jag fick en chans att jobba här blev jag faktiskt väldigt glad. Och jag gillar det fortfarande. Jag älskar det här jobbet, säger Ikran Hussein som går första året i gymnasiet och är teamledare för de ett år yngre deltagarna i den här gruppen.

Hon funderar en kort stund på frågan om vad som är det bästa med att jobba med äldre.

– Typ allt! Jag känner mycket gemenskap med dem och jag tänker aldrig på att det är så stor skillnad i ålder eller så. Det är väldigt trevligt att höra om deras liv och hur de har haft det tidigare.

ANNONS

Det är inte omöjligt att det blir ett jobb inom vården efter gymnasiet.

– Jag skulle faktiskt kunna tänka mig det. Innan var det inte direkt någonting jag tänkt mig, men nu när jag har jobbat här ett tag så skulle jag kunna tänka mig det i framtiden.

Mihane Avazi har däremot länge haft siktet inställt på just vården och för henne betyder extrajobbet en perfekt möjlighet att träna inför framtiden.

– Jag har lärt mig jättemycket sedan jag började här. Hur man ska hantera de äldre och hur jag ska reagera om något händer. Jag gillar att hjälpa de äldre och umgås med dem. Jag tycker det är jätteintressant och prata om hur de haft de. Om de har rest till några speciella platser och så.

Mihane Avazi, som här promenerar med Yvonne, vet redan att hon vill jobba inom vården och helst ambulansvården. Först väntar gymnasiet och vårdprogrammet.
Mihane Avazi, som här promenerar med Yvonne, vet redan att hon vill jobba inom vården och helst ambulansvården. Först väntar gymnasiet och vårdprogrammet. Bild: Karin Engqvist

I framtiden vill hon jobba inom ambulansen och planerar därför att plugga till sjuksköterska och sedan vidare till ambulanssjukvårdare.

Så börjar vi gå tillbaka mot boendet. Lisbeth sjunger det hon kan av ”I sommarens soliga dagar” innan Fatima föreslår att de ska sjunga ”Vilken härlig dag” igen.

– Den kan jag också nu. Den har du snart lärt oss alla, Lisbeth, säger hon och så klämmer de i tillsammans och promenaden utvecklas nästan till dans.

ANNONS

Väl tillbaka väntar fika ute på gården. Soldyrkarna väljer att sitta i solen, medan andra tar plats i skuggan. Nu blir det tid för mer samtal. Samtal som spänner långt över generationsgränserna och som aldrig hade ägt rum om det inte varit för projektet.

Om Ung Omsorg

Ung Omsorg startade år 2007 av Arvid Morin och Benjamin Kainz som ett projekt för unga i Växjö att möta äldre på äldreboenden. Syftet var dels att hjälpa unga komma ut i arbetslivet i tidigare åldrar och att bidra till en guldkant för de äldre genom att genomföra sociala aktiviteter med den yngre generationen.

Samarbete med Trollhättans stad började 2022 med boendet Lextorpsvägen 11 som pilotprojekt. 1 februari 2024 startade man upp på alla tolv äldreboenden i kommunen.

Ett team består ofta av åtta deltagare i åldern 13-15 år. Dessutom har teamen en teamledare, ofta lite äldre som går i gymnasiet, som har större ansvar för schemaläggning och rekrytering samt är kontaktpersonen gentemot äldreboendet. Totalt i Trollhättan har Ung omsorg 89 anställda ungdomar som alla jobbar två timmar varje helg.

Källa: Ung Omsorg

ANNONS