Tusentals firade midsommar i Storegårdsparken

För Eghlima och dottern Lea från Iran var det första svenska midsommarfirandet någonsin. Birgitta och Jan, som bor tre meter från Storegårdsparken, har däremot sett hur firandet vuxit över 50 års tid.
– I år är det säkert tre eller fyra tusen här, säger Jan imponerat.

ANNONS
|

Trollhättans mest centrala, och sannolikt största, midsommarfirande hölls i Storegårdsparken. Redan när det lokala bandet Out of the Blue börjar spela strax efter tolv har hundratals, kanske tusen, människor hittat hit.

Kompisarna Hanisa, Termeh och Lea vill inte vänta på dans runt midsommarstången utan dansar loss direkt framme vid scenen till låtar av bland andra Håkan Hellström, Stiftelsen och Beatles.

Termeh, 6, Harnisa, 8, och Lea, 6 år, har dans och spring i benen och dansar loss redan när Out of the Blue spelar i början av midsommarfirandet.
Termeh, 6, Harnisa, 8, och Lea, 6 år, har dans och spring i benen och dansar loss redan när Out of the Blue spelar i början av midsommarfirandet. Bild: Karin Engqvist

För Lea och hennes mamma Eghlima är det första midsommarfirandet någonsin. De flyttade till Sverige och Eghlimas man i Trollhättan för bara ett år sedan.

– Det är jättebra här. Det här är så intressant för mig, säger Eghlima Khoshhal och sveper med armen över midsommarstången, underhållningen från scenen och alla med krans i håret.

ANNONS

Sexåriga Lea ser mest fram emot att dansa mer och att leka i lekparken intill, berättar hon innan de försvinner iväg i vimlet.

När Timur Terescenco börjar spela dragspel och bandet bjuder på Joel Almes ”Snart skiner Poseidon” blir publiken extra uppmärksam och fler fyller på framför scenen.

Siri, 6, och Emma, 7, lever sig in i sångerna som Det stora sångkalaset bjuder på.
Siri, 6, och Emma, 7, lever sig in i sångerna som Det stora sångkalaset bjuder på. Bild: Karin Engqvist

Nästa uppträdande, Det stora sångkalaset, fyller gräsmattan framför scenen med ivriga barn redan innan de hinner börja. Rickard Andersson (Blommige Bengt), Diana Jönsson (Redige Ragnar) och Karin Jacobsson-Mauritzson (Rut-Kerstin) får barn och vuxna att hoppa, klappa, lukta på tår och sjunga med för glatta livet.

En bit bakom scenen, precis där hästarna som drar droskan har sin hög med halm, sitter Birgitta och Jan Styenius på varsin solstol, liksom i ett hål i häcken. För de bor här, ytterst få meter från själva firandet. Förr har de deltagit i firandet med först barn och sedan barnbarn, men nu nöjer de sig med att följa det härifrån.

– Det har nog hållit på så länge vi bott här och det har vi gjort i 55 år, berättar Birgitta.

– Fast det var inte så här stort till en början. Det har vuxit för varje år. I år är det nog tre eller fyra tusen här, uppskattar Jan.

ANNONS
Birgitta och Jan Styrenius följer firandet hemifrån. Bara gångvägen skiljer deras tomt från Storegårdsparken.
Birgitta och Jan Styrenius följer firandet hemifrån. Bara gångvägen skiljer deras tomt från Storegårdsparken. Bild: Karin Engqvist

Inte någon gång har de tänkt att det skulle vara störande med ett så stort firande inpå knuten.

– Det är bara roligt, är de rörande överens om.

Så är det då dags för höjdpunkten – dans runt midsommarstången. Imponerande många tar plats i ringarna som är tre, eller om det är tre och en halv, till antalet. Under ledning av medlemmarna i Det stora sångkalaset blir det snart ordning och reda och ”Så går vi runt kring en midsommarstång avlöses av Karusellen innan den dansen som liksom gör midsommar tar vid. Tusentals Trollhättebor, nyblivna som infödda, unga som äldre, får äntligen hoppa jämfota och vifta med de obefintliga öronen.

ANNONS