”Var inte rädd för integration – du förlorar inget”

För nio år sedan kom Yusuf Abdullahi som 19-åring ensam till Trollhättan från Somalia. Han var fast besluten om att lära sig språket och bli en del av samhället. Idag arbetar Yusuf som lärare, jobbar ideellt för mänskliga rättigheter och hjälper andra att finna sig till rätta i Sverige. För sitt personliga engagemang är han nu nominerad till TTELA:s integrationspris.

ANNONS
|

Yusuf Abdullahi växte upp i Mogadishu i Somalia där han drömde om att bli journalist. Han var redan där engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter och skrev debattartiklar om jämställdhet och yttrandefrihet. Samtidigt kritiserade han klansystem och islamister vilket innebar att han fick ta emot hot.

– Jag blev varnad flera gånger av olika grupper som ville tysta mig. Men jag ville inte ge upp.

En dag utsattes den restaurang, som ägdes av Yusufs pappa, för en väpnad attack. Yusufs pappa och bror dog och Yusuf skadades. Enligt honom låg den islamistiska terrororganisationen Al-Shabab bakom attacken och Yusuf insåg att han var tvungen att lämna hemlandet.

ANNONS

Språket är nyckeln

Som 19-åring kom Yusuf själv till Sverige och Trollhättan 2011.

– Jag hade läst på en del om Sverige i förväg men jag var ändå inte beredd på hur annorlunda allt var. Jag är från kusten där det är väldigt varmt. När jag kom till Sverige var det vinter, snö och 20 minusgrader. Det var en helt annan värld!

Som helt ny i Sverige kan det vara snårigt att lära sig navigera i samhället och svårt att bygga upp ett nätverk. Yusuf är övertygad om att språket är nyckeln dit.

– Det är viktigt att lära sig språket för att ha en chans att komma in i samhället. Jag började med svenska för invandrare (SFI), men där träffade jag nästan inga svensktalande. Jag gick ofta till biblioteken och försökte prata svenska.

Bygger broar mellan människor

Genom Integrationsforum mot rasism kom han i kontakt med deras språkkafé. Idag jobbar Yusuf som modersmålslärare och studiehandledare på två skolor. Han sitter i styrelsen för Integrationsforum mot rasism, är aktiv politiskt och volontär på språkkaféet. Det är för sitt personliga engagemang och arbete för integration och mänskliga rättigheter som Yusuf har blivit nominerad till TTELA:s integrationspris. I en av nomineringarna står ”Han har ett brett kontaktnät och han sparar sig inte i sin iver att informera ungdomar, öka deras självkänsla och hjälpa dem att finna sig till rätta i Trollhättan”.

ANNONS

– Jag träffar många människor som har invandrat hit och som vill lära sig språket och lära känna fler svenskar. Det krävs att man själv är aktiv och försöker. Att göra saker tillsammans med andra får en att känna sig som en del av samhället. Genom Integrationsforum bygger vi broar mellan människor.

Förlorar inget på integration

Samtidigt har samhället ett ansvar att för att motverka rasism och diskriminering, menar Yusuf.

– Trollhättan har stora utmaningar med bland annat bostadssegregation. Inkludering bygger på förståelse och respekt för varandras olikheter, man behöver inte vara rädda för varandra.

Själv har han då och då mötts av kritik för att han anpassat sig ”för bra” i Sverige.

– Det kan finnas en rädsla för assimilation, att man helt måste ge upp sin egen kultur för att kunna integreras. Men så behöver det inte vara. Att människor har olika erfarenheter och bakgrunder kan vara en styrka. Var inte rädd för integration, du kommer inte förlora något.

ANNONS