"Det har blivit så tyst, tomt. Ahmeds yngre syskon frågar när han ska komma hem igen", berättar 15-åringens pappa Mohamed Hassan och morbrodern Noor Kadiye.
"Det har blivit så tyst, tomt. Ahmeds yngre syskon frågar när han ska komma hem igen", berättar 15-åringens pappa Mohamed Hassan och morbrodern Noor Kadiye. Bild: Andreas Olsson

"Vi saknar vår Ahmed"

Hans sista glimt av sonen kommer alltid att finnas fastetsad på näthinnan. Hur 15-åringen fortfarande lite blöt i håret efter morgonduschen, log, vinkade och sa "vi syns senare".
– Jag har nio barn, nu lever åtta, säger Mohamed Hassan.

ANNONS
|

I dag begravs Ahmed Hassan, 15-åringen som blev ett av offren i skolattacken. Enligt familjen kommer många att följa pojken till hans sista vila. Ahmed kommer att begravas bredvid Lavin Eskandar på Håjums kyrkogård i Trollhättan.

– Det var inte planerat att de, som båda föll offer för skolmördaren, skulle få platserna nära varandra. Men så blir det, intygar Ahmeds morbror Noor Kadiye.

Mohamed Hassan talar med stolthet om sonen. Berättar att Ahmed pratade flytande engelska, älskade att spela fotboll i IFK Trollhättan och såg Kronan som sitt andra hem. Att han alltid skyndade till skolan, precis som han gjorde i torsdags.

ANNONS

– Han drömde om att bli ingenjör, hade läshuvud. Dessutom kunde han hela Koranen utantill.

Frågar när storebror kommer hem

I bostaden på Lextorp har det blivit tystare efter sonens bortgång. Ahmeds smittande skratt och hjälpande händer saknas. Mohamed Hassan säger att hans äldre barn gråter, de yngre frågar när storebror ska komma hem. För att själv orka svarar pappan "Ahmed kommer". Allt annat gör för ont just nu. Han demonstrerar smärtan och sorgen genom att lägga handen för hjärtat.

– Jag har flytt från våld och trodde jag sett och upplevt det värsta. Men det här ... det är tungt att ta in.

För tre år sedan kom Mohamed Hassan och flera av barnen, däribland Ahmed, till Trollhättan från Uganda. Då var 15-åringens mamma redan i Sverige. Efter att ha lämnat Somalia tillsammans sju år tidigare kunde familjen äntligen återförenas. Börja om i trygghet.

– Fram till förra torsdagen har vi aldrig varit rädda här, säger Mohamed Hassan.

Fördömer gärningsmannens handlande

Men oron ska övervinnas, deklarerar han. Barnen ska tillbaka till skolan nästa vecka, för vardagen och det som är livet fortgår, trots allt. Noor Kadiye planerar att få ihop en grupp landsmän som kan ge sig ut på skolor och arbetsplatser för att berätta för allmänheten vilka de är och varför de kommit till Sverige.

ANNONS

– Syftet med det är att försöka förhindra att dåd upprepas.

Både morbrodern och pappan poängterar att alla inblandande i skolattacken är offer.

– Vi fördömer gärningsmannens handlande. Men han var en människa. Och även om vi är människor med olika hudfärg så har vi rött blod i oss alla.

Om några timmar kommer bilden av Ahmed vara starkare än någonsin på Håjums kyrkogård.

– Men i dag är det vi som vinkar till honom, säger Mohamed Hassan.

LÄS MER:"Hon vaknade skrikande av mardrömmar"

LÄS MER:Vi får aldrig glömma Kronanattacken!

LÄS MER:Tidslinje: Dagen för dådet och fram till idag

ANNONS